fredag 4 maj 2007

Standing on the shoulders of giants


Tänk om alla skulle vara lika bra på allt. Då skulle vi inte ha något att bevisa längre.
Frågan är bara hur bra alla skulle vara. Sverige-Danmark 5-2, Danmark var bra men vi var bättre. Vi gjorde en massa små saker på en bitvis målad isyta med en korg på varje sida som slutligen resulterade i ett resultat vilket påpekade att vi var bäst, då.
Jimbo Wales grundade Wikipedia. Nästa mål är en sökmaskin - Search Wikia - som ska kunna utmana Google och Yahoo (DN). Darwins teori är att vi har tagit oss dit vi är idag genom att vinna över något sämre, survival of the fittest.
Egentligen myntade inte alls Darwin uttrycket utan Herbert Spencer, en ekonom skapade frasen när han gjorde paralleller mellan ekonomi och Charles Darwins evolutionsteori i
Principles of Biology (Wiki).
Han var nog inte sämre på något sätt men historien fick inte lika stor chock av hans levnadsverk kanske. Isaac Newton skall ha använt uttrycket "If I´ve seen further it´s because I have been standing on the shoulders of giants." Om jag var duktig, bra, idag så har många varit så himlans duktiga innan mig.
Det ironiska i kråksången är att visdomsorden var tagna ifrån 1100-tals poeten Bernard of Chartres fast då var metaforen om dvärgar på jättars axlar (Wiki). Ett citat som efter lite tid blev, well ... bättre.

Inga kommentarer: