torsdag 3 maj 2007

Eskimåer och onödigt vetande


Visste du att Eskimåerna har 70 ord för snö?

Till att börja med så finns det visserligen ett språk som heter just "grönländska" och som är officiellt språk på Grönland, men det utgörs av dialekter som jämkats ihop: "till grund för standardgrönländskan ligger de mest talade västgrönländska dialekterna", som NE skriver. Det ingår i den s.k. eskimåisk-aleutiska språkfamiljen, andra språk där är östgrönländska, yupik i Alaska och några till. Inget av dessa språk har massor av ord för "snö".

Här är en lista med snö-relaterade ord i språket yupik.

qanuk

snöflinga

kaneq

frost

kanevvluk

fin snö/fint regn

natquik

drivsnö

nevluk

"klibbig" snö

aniu

snö på marken

muruaneq

djup mjuk snö

qetrar

skare

nutaryuk

nysnö

qanisqineq

snö som flyter på vattnet

qengaruk

snödriva

utvak

snöblock

navcaq

snöformation som snart faller samman

pirta

snöstorm

pirtpag

hård snöstorm

Några variationer finns, ex.vis kan aniu även skrivas apun, flera av orden finns bara i dialekter av yupik, och här finns även några ord som bara är relaterade till begreppet (t.ex. snöstorm), men poängen är att hur man än räknar så blir det inte många fler ord än så här.

(En anledning till att denna myt överlevt är naturligtvis att grönländska behärskas av så få; de eskimåisk-aleutiska språken hade under 90-talet drygt 80 000 talare.)

Referens:
Steven A. Jacobson, Yupik Esikmo dictionary

Men jag lämnar eder inte bara med myten om eskimåer och deras ordförråd (om ni vill läsa mer tryck HÄR). Härmed kommer två frågor som om man är dutti dutti borde kunna luska ut:

Det finns tre engelska ord som börjar på "Dw" - Dwarf, Dwell och ? Det finns bara ett bär som bär (ahaha ordvits) sina frön på utsidan - ?

4 kommentarer:

steehl sa...

http://wordnavigator.com/starts-with/dw/

S.C. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
S.C. sa...

Dwarf
Dwell
Dwindle

Om man ska gå efter oxfords. De andra är bara variationer och/eller befinner sig inte i ordlistor. Nu såg jag faktiskt det här på West Wing igår och det är tillförlitligt må jag säga.

steehl sa...

Bära hem bäärra! hahah, oh, eh..