tisdag 22 maj 2007

Newton och galenskaper


Newton var som många gamla döda gubbar väldigt smart. Men han var också väldigt väldigt tokig. Ni får läsa ett fint udrag ur Bill Brysons "En kortfattad historik över nästan allting":

"Newton var definitivt en konstig prick, men en ensamvarg, glädjelös, retlig på gränsen till paranoid, berömd för sin tankspriddhet (sedan han svingat ut fötterna ur sängen kunde han enligt vittesbörd bli sittande i timmar, förstelnad av det plötsliga tankeflödet i sitt huvud) och kapabel till det mest märkliga konstigheter. Han byggde ett eget labratorium, det första i Cambridge, men ägnade sig sedan åt de mest bisarra expriment. En gång stack han in en lång synål - i ögonhålan och körde runt den "mellan mitt öga och benet så näraögats baksida jag kunde" bara för att se vad som skulle hända. Det som hände var mirakulöst nog ingenting - åtminstone fick han inga bestående men. Vid ett annat tillfälle så stirrade han in i solen så länge han stod ut för att avgöra hur detta skulle påverka hans syn. Han slapp återigen bestående skador, även om han fick tillbringa några dagar i ett mörklagt rum innan hans ögon förlät honom."

Han var ett galet geni helt enkelt. Han utvecklade förutom hela den där gravitationsprylen en ny formel för diffrential- och intergralkalkylen som student. Men berättade det inte för någon på 27 år. Han utvecklade optiken och läran om ljuset men väntade återigen 30 år. Halley frågade Newton om planeters rörelse, själv troende att de var elliptiska men inte säker på varför, dock fast målmedveten om att ta reda på det:

"Sir isaac svarade genast att de borde vara en [ellips]. Doktorn (Halley) fylldes av glädje och häpnad, frågade honom hur han visste det. "Jag har givetvis räknat ut det", svarade han, varefter dr Halley utan ytterligare dröjesmål bad om hans beräkning. Sir Isaac letade bland sina papper men kunde icke finna den."

Det hela resulterade hur som have i att Sir Isaac Newton drog sig tillbaka i två år och studerade fenomenet vilket resulterade i mästerverket "Philosophiae Naturalis Principia Matematica". Allt föll på plats, newton blev överdröst med beröm och det är än idag svårt att ifrågasätta något kring hans slutsatser.

"Naturen och naturens lagar låg och gömde sig i mörkret; Gud sade: Varde Newton! och allt blev ljust."
-Alexander Pope, gravskrift avsedd för sir Isaac Newton.

läs vidare om killen.. han är värd det. (Wiki)

Inga kommentarer: