torsdag 24 maj 2007

Hermann Rorschach och bläck på papper


1921 utvecklade schweizaren Hermann Rorscharch ett nytt psykologiskt test. Han följde Freuds banor och det var meningen att testet skulle få fram personligheten och emotionella funktioner hos patienter. De skulle kommentera olika bläckfläckar och på så sätt skulle deras omedvetna kunna studeras. Kritiker menar att om du ska kunna få fram något ur ett sådant test måste bläckplumparna ha någon mening från början, vilket de inte har. Förespråkarna menar då att det är själva tankeprocessen där patienten skapar mening ur det meningslösa som är det intressanta, även om det inte är förklarat exakt hur den processen fungerar.

1986 kommer DC comics ut med "Rorschach", en historia om en ny seriehjälte i Watchmanserien om superhjälten med samma namn. Den handlar om Walter Joseph Kovacs, en son till en hora. Walter växer upp på barnhem och blir ett ess i skolan där han också får reda på hur hans mor hade blivit mördad. Vidare vid 16-års ålder jobbar han på ett klädföretag och får där tag på ett underligt tyg utvecklat av Doctor Manhattan. Tyget innehöll elaka flytande vätskor som hölls på plats mellan två lager av latex. Det var två typer av vätskor, en vit och en svart som hela tiden skiftade beroende av tryck och värme och formade symetriska tryck i likhet med rorschachtestet. En kvinna hade beställt en klänning i tyget men lämnade strax tillbaka klänningen varpå Walter tog hem tyget och exprimenterade på det. Senare bli kvinnan som skulle köpt klänningen mördad framför en byggnad och Walter bestämmer sig för att ta lagen i egna händer. Han går hem och gör en mask av tyget och blir Rorschach och ska hämnas alla utsatta människor enligt sannt seriehjältemanér.

Kan det ha varit världens bästa idé eller vad? En seriegubbe gjord efter ett psykologiskt test, om ni vill läsa mer om mannen trust in (Wiki).

Inga kommentarer: