torsdag 21 februari 2008

Fjärilen i glaskupan



Jean-Dominique Bauby var en 42 årig fransman i sina bästa år eller åtminstone kärriärsmässigt, han var chefredaktör för den kända modetidningen ELLE. Han hade fyra barn och gott om pengar.

En inte så vacker dag när han precis fått sin nya bil och varit ute hos sin ex-fru för att hämta upp sin son får han ett slaganfall (stroke) och hamnar i koma.
Tre veckor senare vaknar han upp och är helt förlamad från topp till tå. Det ända han kan röra är sitt vänstra öga. Det speciella tillstånd Jean-Dominique Bauby hamnat i kallas för Locked-in Syndrome.

Det innebär att patienten är helt klar i huvet och medveten men inte kan röra sig eller kommunicera på något sätt. Det är det närmsta man kan komma att bli levande begravd sägs det.

Inte mycket att leva för kanske du tänker? Lika bra att dö va?

Jää well, Jean-Dominique Bauby mådde inte fantastiskt bra när han insåg den svåra situation han ofrivilligt hamnat i men istället för att dö så bestämde han sig för att göra något av det hela.

Det resulterade i en bok med den svenska titeln "Fjärilen i glaskupan" som jag inte läst än men överväger att läsa. Tio dagar efter att boken pubicerats dog Jean-Dominique Bauby.

Hur han skrev boken är rätt otroligt, eftersom han endast kunde röra sitt vänstra öga så blinkade han en gång för "ja" och två gånger för "nej".
Syster läste upp alfabetet och vid varje bokstav han ville använda, blinkade han en gång. A B C D E F G *blink* okej G .. och så byggde dom vidare ord och meningar på det sättet.

Nu har boken blivit film och den har jag ju såklart precis sett.
Jag tyckte filmen var bra men boken är nog mycket mycket bättre.

IMDB : Le Scaphandre et le papillon
Adlibris : Fjärilen i glaskupan

1 kommentar:

S.C. sa...

Som allting, så klart blir det nog så. Bättre per Bok.