fredag 20 mars 2009

Watchmen


För en tid sedan skrev jag om Rorschach och nydligen så gick en film upp på bio där han figurerar. Watchmen, vilöket är ännu en serietidning är extremt välbehållen i filmformat. Det har gjorts så många filmer med liknande underlag men först nu känns formatet rätt. Bara introt till filmen är fantastiskt, tidstypiskt och lite töntigt på ett meta-ironiskt sätt. Det är en jävligt snygg och rolig film som behandlar sina moraliska dilemman på ett lekfullt sätt. Rekommenderas varmt.

Filosofiska och etiska förhållningssätt hos karaktärerna i serien:

  • The Comedian, är en cyniker och nihilist i sin övertygelse. han anser att individer inte kan påverka den geo-politiskt verkliga möjligheten till kärnvapenkrig. Genom åren har han blivit mer och mer omoralisk i och med sitt deltagande i diverse hemskheter som skett under krig och regeringsuppdrag. Han verkar i stort sett vara psykopat, och därför börjar läsaren inse att något stort är på gång, när en sådan hårdhudad herre kan drivas till nervsammanbrott.
  • Rorschach kombinerar ett nihilistiskt synsätt med moralisk absolutism. Han anser att alla brott mot lag och moral, oavsett hur små, måste tas om hand. Oavsett vad konsekvenserna blir.
  • Ozymandias är en anhängare av utilitarism. Han anser att ändamålet helgar medlen.
  • Dr. Manhattan är moraliskt likgiltig, på så vis att han placerar sig själv utanför mänskliga bekymmer.

(wiki)

Inga kommentarer: