tisdag 10 mars 2009

White elephant


Tja, det är kanske NJC som också skulle skriva det här inlägget, men med alldeles för mycket slösurfande bakom mig är det dags att göra något annorlunda.

I Sydostasien brukade furstar ge vita elefanter som gåvor till sina ovänner. Den vita elefanten är helig och kan inte komma till nytta som arbetsdjur, samtidigt är de dyra i drift. Idag är det hela ett ekonomiskt begrepp för något kostsamt utan att ge avkastning.

Att ingen vill prata om den rosa elefanten som står i rummet är något som också tros härstamma härifrån. Kanske inget legitimt uttryck, men det handlar om att våga se eller erkänna en lösning som tros vara omöjlig, att "se den vita elefanten i rummet" som alla verkar överse. En vit elefant är Amerikanska Alaska-class cruisers som byggdes för att jaga tunga Japanska kryssare. Problemet var att när väl de amerikanska fartygen var byggda så hade alla japanska kryssare redan förstörts.

"That's all we do, isn't it--look at things and try new drinks"

I Hemmingways "Hills Like White Elephants" blir en liten ofödd pojke för paret i berättelsen en vit elefant. Mannen liknar det ofödda barnet med de öde kullarna, The hills like white elephants. Barnet är ett hinder och rubbar deras status-quo, han övertalar henne därmed till en abort. Senare i boken jämför kvinnan, som i citatet ovan, deras hedonistiska liv med en vit elefant; allt de gör, deras strävan visar sig onödig när absint bara visar sig smaka lakrits. Symboliken kring titeln kan vidare slutligen kopplas till svullna mjölkproducerande bröst hos en kvinna som gjort abort.

Inga kommentarer: