torsdag 5 mars 2009

Leviathan

Bellum omnium contra omnes - Hobbes.

Leviathan är hibreiska för Val (לִוְיָתָן), och det är också det som Herman Melville refererar till i sin Moby Dick när han pratar om den elfenbensvita valen.

Evolutionen bakom valen är ett landgående däggdjur som tar steget tillbaka till havet. Där förlorar den det som den en gång skaffade sig för att ta sig upp på land och anpassar sig efter ett liv i vatten. Under medeltiden jagades valar för deras kött "tran" som användes som bränsle och de stora gomlisterna "barder" som användes för husbygge. Långt senare in på 1700-talet började man jaga Bardvalar där gomlisterna användes till korsetter och krinoliner. När valjakt blev industriell och sprängharpunen började användas i början av 1900-talet så resulterade det i det utrotningshotande bestånd av val som finns idag. Nyligen så fipplade islänningarna till det i sin lag så de ska få jaga mera och Japan är ett annat land som gör det i "forskningssyfte". Det börjar helt enkelt bli dags för valen att ta sig upp på land igen and kick some ass!

2 kommentarer:

NJCM sa...

Bravo!

Jag vet att jag har varit väldigt krävande på sistone, men jag uppskattar Arkitekternas folkbildande element, och du är ju ändå lärare och rätt high på litteratur. Så, finns det belägg för de litterära kopplingar jag vill göra mellan vita valar och vita elefanter?

Börjar jobba med en låt på temat så länge...

S.C. sa...

Spännande tolkning broder!

Dessvärre verkar valarna härstamma från ett annat landgående djur. Men det är än dock ingen omöjlighet! Stamträd finns bifogat nedan. Låttiteln finns inlagd.

Stamträd