tisdag 23 juni 2009

1001 Album : 1 - 5

Gustav fick en äkta Coffee table bok av sitt jobb och så orkade han inte ta med sig den ifrån mig. Det är en enkel rakt på historia i vilket du kan läsa om 1001 album som du borde lyssna på. det finns liknande för filmer och säkerligen böcker med. Jag tänkte, om tiden räcker till, lägga upp fem åt gången lite då och då här. Det blir en Spotify kavalkad för er att bara vandra runt bland. boken är kronologiskt upplagd och så blir det även här på Arkitekterna. Om man vill gå tillbaka eller se på alla olika poster så är det bara att trycka på etiketten "1001 album" nedan. Om du vill lyssna på dom med Spotify men inte har Spotify så kan vi kanske hjälpa till om du skriver ett inlägg eller mailar oss. Annars kan du ju alltid köpa skiten. Klicka på rubriken eller bilden för att få fram skivan. Tyvärr kommer nog inte alla finnas på Spotify men då får man väl ladda ner den helt enkelt.

1. Frank Sinatra | In The Wee Small Hours (1955)
Alla tiders bästa skilsmässoalbum, där Frankie nydligen har brytit upp med Ava Gardner. Släpptes ursprungligen som två 10-tumsskivor men återutgavs efter succén i 12-tum och är en inledning till "Albumet" som format. Rankad Nr 100 i Rolling Stones Top 500 Album. Även med på Time Magazines Top 100 Albums.


2. Elvis Presley | Elvis Presley (1956)

På de flesta återutgivningar av skivan så finns "Heartbreak hotel" med som första låt (även på Spotify). Det var denna låt som egentligen tog honom dit han kom. Det roliga är att låten inte är med på orginalskivan. Alla bör ju titta in hans version av Ray Charles "I Got A Woman" som finns påskiva. Andra guldklimpar är "Blue Moon", "Blue Suede Shoes" och "Trying to get you".
Nr 55 på Rolling Stones Top 500.

3.Fats Domino| This Is Fats (1956)
Förste kanske inte super erkända artisten på listan. Kanske minns ni Michel Gondrys Be kind rewind där Mos Def och Jack Black springer runt och Swedar saker. Fats Waller har en ytterst viktig roll i den filmen och har alltså inget att göra med Fats Domino. Lika intressant som föregående fakta blir nr 3 på listan eftersom vi inte kan tilldela albumet på Spotify. Jag kan helt enkelt avsluta med att säga att han spelar piano och har sig. Han är också en stor influens till Elton John.

4. Duke Ellington | Ellington At Newport (1956)

Ironiskt nog inspelad måndagen efter det egentliga framträdandet i en New York studio. Det hela berodde på att ansvariga på Colombia hörde brister på ursprungliga upptagningen. Skivan är alltså en mix av liveinspelningar och studioinspelningar. Den återutgivdes 1999 där saker och ting remastrades och ställdes till rätta. "diminuendo And Crecendo In Blue" finns tydligen en av jazzhistoriens mest beömda solon av Paul Gonzalves med på; en 27 chorus lång ensamprestation vilket gjorde honom berömd. När man hör bandet skrika "Come on, Paul---dig in! Dig in!" samtidigt som de kompar så kanske man åtminstone kan graspa lite vad Jazz ska handla om.

5. Frank Sinatra | Songs For Swingin´ Lovers! (1956)

Ja, jag vet. Tokigt med två Frankie album så här tätt inpå varandra men det är inte mitt fel! Jag gillar ju han väldigt mycket men nu är det så att vi tar det här kronologiskt. Sinatra har precis fyllt 40 och är nu i sin toppform historiskt sett. "You make me feel so young" är precis som den ska vara; charmig, nogrant överdriven len ton i rösten och glad, glad, glad. 15 spår, 45 minuter och som de skriver i 1001 Album boken: "Den tre minuter långa poplåtens konst börjar och slutar här".
År 2000 blev skivan intagen till Grammy Hall Of Fame.
Nr 302 i Rolling Stones Top 500.

3 kommentarer:

NJCM sa...

Bländande! Orkar varken plocka russin eller beta av sådana där böcker själv och tycker att det låter som ett finfint upplägg. Fem i veckan och vi har garanterad läsning fyra år framöver! Måtte finnas något nytt att upptäcka.

Nu vill jag bara veta: vem/vilka står för redaktörskapet?

S.C. sa...

Huvudredaktör: Robert Dimery
Förord och svenskt urval: Lennart Persson

NJCM sa...

Lennart. Naturligtvis.