onsdag 5 mars 2008

Världens 20 farligaste droger




Här om dagen såg jag ett mycket intressant program på tv, eller nej det gjorde jag faktiskt inte. Jag streamade det från SVT.se.
Det var vetenskapsmagasinet som tog upp ämnet "Världens 20 farligaste droger".

Media har i många år bevakat spridningen av farliga droger i våra samhällen och den allmänna opinionen har sakta men säkert listat de farligaste drogerna.
För ett år sedan publiserade brittiska vetenskapliga forskare en helt ny lista som upprörde politiker och forskare runt om i världen.
Det var den första brittiska vetenskapligt grundade utredning som gjorts om drogers farlighet, och den stämde inte alls överens med den allmänna opinionens åsikt.

David Nutt som ledde studien värderade de olika drogernas farlighet utifrån tre kriterier:

- Hur stor medicinsk skada drogen har på den individ som använder sig av den.
- Hur beroendeframkallande den är.
- Hur stor skada användande av drogen utgör för samhället.



Hela listan
----------------------------------------------------


Nr 20: Khat
Legaldrog som får användaren att känna sig pigg. Biverkningar är sömnproblem, impotens och högt blodtryck. Förorenat khat kan dessutom smitta användare med hepatit. Finns också de som blivit psykotiska efter stora intag.

Nr 19: Amylnitrit
Kallas också för poppers och sniffas. Ger en kort känsla av att bli hög. Bieffekter är illamående

Nr 18: Ecstasy
Att denna ökända drog hamnar så långt ner på listan har upprört många ? men faktum är att man fortfarande inte vet vad för skada ? om någon - drogen har. Vissa studier har visat att den kan ge skador på minnet. I genomsnitt dör 27 användare i Storbritannien varje år av en halv miljon användare. Man tror att dödsfallen framförallt beror på uttorkning. Drogen gör användaren euforisk och får henne att känna sig empatisk. Kroppstemperaturen och hjärtfrekvensen ökar vilket gör att kroppen utsöndrar mer serotonin. Diskussionen om ecstasys farlighet kommer att fortsätta.

Nr 17: GHB (gammahydroxibutyrat)
En förrädisk drog. Skillnaden mellan en dos som ger en välbehagskänsla och dosen som kan döda är mycket liten. Får inte kombineras med alkohol.

Nr 16: Anabola steroider
Anabola steroider hjälper till att bygga muskler men har en mörk baksida. Förutom att användarna blir aggressiva och våldsamma skadar den levern och ökar risken för hjärtattack och stroke.

Nr 15: Metylfenidat
Det aktiva ämnet i ADHD-medicinen Ritalin. Vid missbruk kan den försätta användaren i ett delirium.

Nr 14: LSD
Hallucinationsdrogen framför alla andra. Alla sjunker verkligen inte in i en färgglad flower power värld, tvärtom har LSD en förmåga att plocka fram extra traumatiska händelser ur minnet.

Nr 13: 4-metyltioamfetamin
En farligare variant av ecstasy.

Nr 12: Lösningsmedel
Att sniffa lösningsmedel är riktigt farlig för både lungor, hjärna och hjärta. Av 30 000 användare per år i Storbritannien dör 60-70 personer.

Nr 11 Cannabis
Bara för att cannabis inte hamnar bland de mest topprankade farliga drogerna betyder det inte att den inte är farlig. Att man kan bli fast i en livslång psykos efter sin första joint är känt men är inte så vanligt. Men visste du också att forskning visar en koppling mellan cannbis-missbruk och schizofreni?

Nr 10: Buprenorfin (Subutex)
En opiat som används som smärtstillare ? kan också användas som drog. Är farlig att medicinera på egen hand.

Nr 9: Tobak
Behövs ingen närmare presentation. Tobak förkortar livslängden med tio år. Tobak orsakar 40 procent av alla sjukdomar som kräver sjukhusvård. Den är oerhört vanebildande - och helt laglig.

Nr 8: Amfetamin
Ruset gör användaren självsäker men missbruket leder till paranoia, depression och panikattacker.

Nr 7: Bensodiazepiner
Valium. Lugnande medel som är vanebildande och kan leda till ångest, depression och minnesproblem.

Nr 6: Ketamin
Ursprungligen ett lugnande medel för hästar men har blivit populär som en hallucinogen drog. Kan orsaka hjärtproblem och andningsuppehåll. På längre sikt även psykos.

Nr 5: Alkohol
40 000 dör i Storbritannien varje år av alkoholrelaterade skador, samtidigt som det är den mest socialt accepterade drogen av alla. I måttlig mängd kan den till och med vara nyttig ? men om alkoholen hade introducerades på marknaden idag hade den troligen totalförbjudits på en gång.

Nr 4: Metadon
En svagare variant av heroin som skrivs ut på recept till heroinmissbrukare. Säljs också illegalt - och kan ge dödlig utgång om den feldoseras.

Nr 3: Barbiturater
Lugnande läkemedel som skrivs ut på recept. Återigen exempel på en drog där skillnaden doseringen som ger ett rus och den som dödar är ytterst liten. Finns på illegala marknaden.

Nr 2: Kokain
Missbruket av kokain ökar dessvärre i både Storbritannien och Sverige. Är en ytterst farlig och beroendeframkallande drog som leder till dels hjärt-kärlsjukdomar men framförallt kroniska depressioner.

Nr 1: Heroin
Ger en stark känsla av eufori som kan verka upp till tre timmar. Heroin påverkar de delar i hjärnan som styr andningen och en överdos kan helt enkelt leda till andningsstopp. Den är också en starkt beroendeframkallande drog.

Listan är utformad under ledning av professor David Nutt vid Bristol University och publicerad i Lancet: 2007-03-24.
Observera att listan är utformad utifrån brittiska förutsättningar.

Källa : SVT.SE

20 kommentarer:

Frank Horrigan sa...

Lite förvånad att inte alkohol kom på första plats. Hade undersökningen gjorts i sverige hade det nog blivit så.

Anonym sa...

"Men visste du också att forskning visar en koppling mellan cannbis-missbruk och schizofreni?"
Det här är väl hämtat från svt men om du vill veta så har man ofta schizofreni eller annan underliggande psykisk sjudom, och i samband med cannabis kan sjukdomen blomma ut.

gno sa...

där ser man! ja hela listan är ju direkt kopierad från SVT.

Anonym sa...

det är inte svt som har blivit kopierat , de e dom som har kopierat den här listan

Anonym sa...

Haha fan vilken dålig lista, skulle tobak vara farligare än GHB. det är hur lätt som helst att ta en överdos av GHB och dö. men inte av tobak haha

Anonym sa...

I wish not concur on it. I assume nice post. Expressly the title attracted me to study the intact story.

Anonym sa...

Amiable fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.

Anonym sa...

Opulently I agree but I contemplate the collection should acquire more info then it has.

Anonym sa...

Det är lite trist att det finns ca 100 000 pers i Sverige som är drogberoende pga att de blivit beroende av receptbelagda smärtstillande läkemedel, typ Oxycontin, Citodon och liknande (reportage på TV4 i höstas).

Blev beroende själv efter en operation i höstas och det är inte kul när man ska sluta med det. Hade inte fått tillräckligt info om hur beroendeframkallande det var och hur snabbt det gick. Tog ungefär ett par veckor sen fick jag stark abstinens om jag glömde att ta tabletterna på morgonen när jag skulle enligt ordinationen. Läste att i USA börjar folk med Heroin istället för det är billigare. Inget att leka med!

Anonym sa...

Dom borde ta reda på lite mer verklighetstrogen fakta innan dom säger all den här skiten. T.ex Subutex används inte som smärtstillande det är mot heroin avänjing, cannabis har inte gett en kotte livslång psykos om man tittar bort från det USAs propaganda papper säger. Heroin rus varar i 10-15 minuter sen övergår det till något som är mer likt Morfin. Benso som tydligen bara är Valium vilket heter Stesolid idag ger inte depression eller panikattacker det är medicin mot båda. Anabola får en verkligen inte att bli aggresiv, jag fick testosteron när jag hade testosteronbrist, då vart jag gladare, trevligare, lugnare och större. Vetenskapen borde inte ljuga så jävla mycket och ta reda på ren fakta och testa på människor och inte möss. Idiotiskt.

drogerärskithadealdrigkunnattadet sa...

Det sjuka är att jag har en vän som har suttit med heroin, kokain samt amfetamin, o att han kan hantera dess droger bättre än alkohol trots att han har alko-missbruk i familjen.....

Anonym sa...

Үour оwn ωrite-up provides proven usеful to us.
It’s extremelу helpful аnd you're simply clearly extremely knowledgeable of this type. You get opened up our eye for you to varying views on this kind of topic using interesting and reliable written content.

Feel free to surf to my weblog - Cialis Online

Anonym sa...

Cut the fabric depending on size of the hobo purse that you want. You may use your full discretion an excellent the size. It's completely up to you. Some knitwear will undergo pilling, Or the insufficient balls that get on the sweaters. It's a natural event for cashmere sweaters, Wool in addition natural fibers. Motionless, A quality sweater should not pill overly.Reusable grocery bags is a breeding ground for dangerous foodborne bacteria and pose a serious risk to public health, Based on a joint food safety research report issued by researchers at the University of Arizona and Loma Linda University. The study which randomly tested reusable grocery bags carried by shoppers in the l. a area, S. fransisco, And thus Tucson, Ariz. Also found consumers were almost completely unaware of the desire to regularly wash their bags,Reusable bags wholesale do extra for the market and guarding our location than any added quantity on the mart. A shopping bag utilized two years or long way that you certainly to operate it in the waste every abstraction you end swing groceries departed. Paying affordable grocery bags with logo is purchase caliber material, Measure money, Decorous share of a common team, Making love the ground untidily, And cutting out supernumerary waste.[url=http://www.burberrynj.com]Burberry bags[/url] Featuring Nine West Bags, You get the must have looks of the summer season in handbags, Whilst still being keep the fun, Hip and popular styles. Numerous bags are designed with functionality in mind. They are adequate to carry all of your essentials, And have lots of pockets to find things quickly and stay totally organized.To be a successful bait fisherman you must understand how throw a cast netPlain leather prints has made its way in this year's catalogue. The zebra prints and bold designs continue to in. The precious metal patent bags are fine, And the various colored bags are outrageous. The largest opposition to the ban of plastic bags comes from the petroleum and plastics industries and of course those who don't want to change their habits. Our State could join this group of cities and countries who may have had enough of the plastic bags filling up our landfills. There appears to be some action taken by the Crist administration when they required the Department of Environmental Protection to perform an analysis and submit a report to the legislature regarding plastic bags.One of the lateral side pockets is zipperedYou can find customized and printed bags. Some of the types of bags that are offered from the Web site are cotton eco bags, Eco school bags, Jute eco stuff, Fabric eco bags, Pants bank account bags and I Love My City eco bags. You can choose a quote or an image to be branded on the bag that you picked,The Diaper Clutch is made for the Huggies Disposable wipesSpecifically designed shroud contains dust which is blown into dual filter or collector bags. The free floating flexible pad gives an even shine and has an adjustment for weight to speed balance for the best combination ensuring the best burnishing results. Self propelling wheel drive makes it much simpler to maneuver and less tiring to operate,

Anonym sa...

louis vuitton sac )Plus LinksJob Openings at NewsChannel5WTVF EEO Report: April 1, 2011 to March 31, 2012WTVF EEO Report: April 1, 2012 to March 31, 2013WTVF Public File KANSAS CITY, Mo. karen millen online

Mikael sa...

Vad är det här för trams? Subutex är inte en opiat som används som smärtstillande. Det skrivs, precis som metadon, ut till heroinmissbrukare. Metylfenidat är en amfetaminliknande substans och ger dig inte delirium. Det faktum att cannabis ens finns med på den här listan tyder på att mer information bör finnas tillgängligt för den större massan som uppenbarligen inte kan bilda sig själva utan behöver SVT's propaganda för att "lära" sig något.

Anonym sa...

Kan tex kokain ge depressioner eller hjärtsjukdomar även om man bara skulle testa eller göra det någon gång? Eller menas det med när man är beroende att det är framkallat för depression och problem med hjärtat osv...?

Anonym sa...

Adil hadzic och andreas jönsson använder mycket heroin, och de anser att det är bäst, och att den är god. De stör oftast omgivningen, och jag tycker att alla SKA ANMÄLA DEM TILL POLISEN. sNÄLLA!

Anonym sa...

Anton Lidholm tar all knark man kan tänka sig och stör alla omkring honom kan någon snälla ringa polisen så att vi slipper honom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Anton Lidholm voldtar allt med en fitta när han är hög och det stör alla få fast honom

laprincipessa sa...

Anton då!