onsdag 5 mars 2008

Cheburashka och Gena


Den lilla varelsen Cheburashka kom i en låda ifrån någon tropisk skog. Hans bästa vän är krokodilen Gena. Gena gillar att spela dragspel och två av hans favoritlåtar är "Födelsedagar kommer bara en gång om året" och "Blå vagn". I deras berättelser finner vi också en antagonist, nämligen en dam vid namn Shapoklyak som springer runt och ställer till besvär tillsammans med sin råttliknande följeslagare Lariska. I titelsången till serien återfinns hennes motto "Man blir aldrig känd av goda gärningar".

1969 kom första delen "Gena krokodilen och hans vänner" (Крокодил Гена и его друзья)till ryssland och vad vi fick i och med det är en enormt vacker historia.
Gena har närmast teatrala uttryck och varje liten rörelse är noga planerad. Krokodilens röst är så förstående och jag kan inte hitta nått bättre ord än "äkta".
1970 kom "Drutten och krokodilen Gena" i omgjort format till Sverige. Här bodde dock inte karaktärerna längre i det forna USSR utan snarare på en bokhylla. Cheburashka kan kanske därför kännas igen visuellt av många svenskar men det är alls inte samma karaktär som det ursprungligen var.

Moralen är också helt fantastisk i de ursprungliga fyra ryska verken. Gena lär oss om hur de stora stygga industrierna förstör och tom elaka Shapoklyak säger till arbetarna som håller skolan stängd. Om man ska visa någon för sina barn så har vi här lärdom som är ett magnefikt konstverk snarare än någon japansk manga skit som man ser rullandes hela dagarna på cartoon network. Inget animerat dravvel utan helt handgjord kvalitétsunderhållning. Och lyssna bara på titelmelodin och säjj om ni inte smälter:


(Wiki)

Inga kommentarer: