onsdag 16 september 2009

Avrättningar - USA


Sedan 1608 har i runda slängar 15.000 avrättats i USA. Nydligen gick det inte för en av de som stod på tur. Det fanns inga blodkärl för gift injektionen. 1972 fanns det ett kort uppehåll då Högsta Domstolen hade konstaterat att dödsstraff inte var fpörenligt med konstitutionen, 1976 återinfördes dödsstraffet då många domstolar blev nogrannare. En av de 35 delstater som har dödsstraff, Nebraska, tillåter inte den enda form av avrättning som står till deras förfogande. Små politiska regler och gränser skiljer mellan liv och död. Det finns en rad inspelade avrättningar på nätet och för några år sedan så var det en utställning där avrättade personers kalsonger hängdes upp med ett plakat under där det stod vad de hade ätit som sista måltid. Efter den ekonomiska "härdsmältan" i början av året har det också börjat visat sig för dyrt att avrätta folk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

om en person inte har några blodkärl så är personen både nerkyld och totalt undernärd.
man kan lätt analysera hur fängelsevården ser på människor som är kriminellt belastade.
både i europa och USA och Canada
mej veterligen borde man se över vad som kan förändras överlag i Systemet. Som vanligt så är Utbildning det prioterande en normal eknonomi, och någonstans att bo och ha något att äta. ett kök borde vara standard ialla fall.
villket faktiskt inte är fallet i
Europa.// marie baardh

Anonym sa...

Hur kan det vara för dyrt att avrätta folk? Den stora kostnaden borde vara det fången kostar under de (oftast ganska många) år som han/hon sitter i dödcellen. Själva injektionen borde bara vara en droppe i havet.