torsdag 17 september 2009

And people say we monkey around...

Den gröna markattan kom till ön Saint Kitts i karibiska havet från Afrika med slavarna way back when. Slavarna skulle hjälpa till med romproduktionen och aporna gjorde till sin grej att käka jästa sockerrör ute på fälten.

Trehundra år och flera generationer senare sitter svagheten för alkohol i hos många av de lurviga små filurerna. Men liksom slavarna har de spottat upp sig sedan deras förfäder landsteg: numera nöjer de sig inte med överblivna sockerrör utan tassar i stället runt kring strandens barer på jakt efter färgglada cocktails att avnjuta i solskenet.

Hur som helst, ska man tro denna minidokumentär från BBC så har vi en del att lära av våra charmanta, om än avlägsna, släktingar:
"Studies have found that the percentage of alcoholism in these monkeys matches the percentage of the human population – most drink in moderation, 12% are steady drinkers, 5% drink to the last drop and some are even teetotalers."

4 kommentarer:

S.C. sa...

Kajor hölls som husdjur av, wait for it, ja sjömän. Genom att doppa bröd i öl domnestiserades kajan. Hense uttrycket "fylle kaja".

Bland det roligaste som finns är att titta på flla djur, älgen som käkat gamla jästa rönnbär tar priset.

Miii sa...

Detta är en antropocentrisk bild av aporna tycker jag, typisk samhällsforskning som använder sig av naturvetenskapliga forskningsmetoder utan att förstå svagheten i sina grundantaganden (cf. Don Kulick), dessutom är det problematiskt att bara rakt av acceptera detta som ett argument för biologism eller som alkoholforskning i huvudtaget (cf. Stanton Peele), kan ju faktiskt lika gärna vara sockret de är ute efter...

NJCM sa...

Ameh! De är ju preciiis som du Micke (cf. "Jag har bildbevis"), dessutom är det roligt.

Miii sa...

Touché lillen... Dock ber jag dig att beakta klippblock i glaspalatset (cf. jag har MER bildbevis :)). Men det är roligt.