tisdag 20 januari 2009

Medelsvensson heter Johansson: Läget i siffror

SCB:s årsbok har kommit! Av de arton "son-namn" som toppar efternamnslistan hamnar det närmast mytifierade Svensson bara på en nionde plats; medelfamiljen heter i stället Johansson. Det här är deras historia.

Lars Erik Johansson och Anna Maria Johansson är gifta. Lars är 39 år och Anna 42, men när de gifte sig för 14 år sedan var Anna 28 år och Lars 31. Märkligt kan tyckas men det hela har sin naturliga förklaring: kvinnornas medellivslängd är nämligen längre än männens samtidigt som mannen vanligen är ett eller annat år äldre än kvinnan i ett parförhållande.
Lars och Anna har 1,8 barn som avrundat uppåt ger en kille och en tjej, Simon och Emma. De är 15 och 12 år gamla och firar sina födelsedagar den 3 maj respektive den 6 april. Tillsammans bor familjen i en villa med ett taxeringsvärde på 963 000 kronor.
En vanlig vecka trycker familjemedlemmarna i sig tre hekto godis var och lika mycket bakverk, trots detta är det fortfarande bara pappa Lars som är överviktig. Han får trösta sig med att han fick välja färg på Volvon (silver; Anna ville ha en röd).
Vidare dricker Anna och Lars en liter vin i veckan och varsin sexa starksprit. Vem som bär ansvar för de tre tomma ölburkarna framgår inte. Kanske delar de. Avslutningsvis kan vi avslöja att Lars kommer att bli 79 år gammal och Anna 83 år. Följaktligen slutar deras historia omkring år 2047.

Mer inforamtion om Medeljohanssons finns på SCB:s hemsida.

3 kommentarer:

S.C. sa...

Fantastiskt. Jag minns när jag lekte med SCB, då handlade det om självmordsstat och det må jag säga var inte dåliga ting det heller. Inte för att jag minns något, men det var hemskt!

gno sa...

jag brukar mest kolla upp befolkningsmängder i olika städer å populärast namn... det här var mycket bra!

10 resor sa...

Äntligen!