onsdag 11 februari 2009

The great wall of china


Av världens sju underverk har vi hittills avverkat Cheops pyramid och då tog vi hjälp av Mikael Wiehes proggdänga "Keops Pyramid" (Spotify! : Hoola bandoola band - Keops pyramid). Idag tar vi hjälp av en mera pop:


We could have gone all the way to the Great Wall of China.
If you'd only had a little more faith in me.
In lieu of diamonds, gold and platinum reminders will still shine bright
All the king's men and all the king's horses
Can't put you together the way you used to be.
We could have been standing on the Great Wall of China

Spotify! : Billy Joel - Great wall of china



I sommras så läste jag om faktoider, en faktoid är en osanning som reproducerats så frekvent att många tror på den trotts att det bevisligen är fel. Att den kinesiska muren är det enda byggnadsverk som syns från månen är ett exempel på just en faktoid. Att kunna se muren från månen skulle motsvara att se ett hårstrå från tre och en halv kilometers avstånd. Kinamuren är inte heller idag särskilt hel utan endast vid olika turistcenter är den helt återställd. På vissa platser har stenen från muren använts till vägar och hus, det finns även en hel del graffiti att skåda på den.

Men nu ska vi inte fortsätta att skymfa ett så grandiost byggnadsverk. Vi ska inte tala om muren i dagens kapitalistiska värld. Vi ska tala om den genom den antika världens ögon.


Den var när Qin Shi Huang enade Kina 221 f.kr. som han bestämde sig för att bygga muren. Han började med att beordra nedrivningen av de tidigare murar som skra genom hans imperium och ville med sin nya mur skapa de nya statsgränserna. Längs med muren har man använt de material som funnits tillgängliga. I bergstrakter är det därför mestadels sten från bergen som byggt torn och väggar. På andra platser har ihoppressad jord fått bli byggstenarna. Det är därför som just vakttornen vilket oftast var på höjderna är de bäst bevarade idag.
Kinamuren har byggts och återbyggts under flera olika dynastier genom historien. I slutet av Ming dynastin så agerade muren skydd mot Manchu invasionen på 1600-talet. Olika Mongoliska räder gjorde också muren viktig att reparera och upprätthålla. Ming, huvudstaden i dåtidens Bejing var extra förstärkt och det är en av de delar som stått emot tidens tand.


Kinamuren i nuffror:
  • Det sägs att Ming muren vaktades av en miljon män

  • Två till tre miljoner kineser dog vid byggandet av muren

  • Kinanmuren sträcker sig 6 400 km vilket ungefär motsvarar så långt som Ulf S. Sighede från Ängelholm bestämde sig för att gå 2007 (Ängelholm till södra Spanien)

  • Den kinesiska murens bredd ska motsvara fem ryttare, sida vid sida.


2 kommentarer:

gno sa...

mhm mhm mhm .... jag som varit på månen kan ju säga att man faktiskt ser muren om man kisar.

S.C. sa...

man kan se din mamma från månen!