tisdag 10 juni 2008

Världens sju underverk



De första 7 underverken hörde till den klassiska världen, där Herodotus och Challimachus vid bibloteket i Alexandria (en sisådär 300 år före vår tideräkning) skrev ned dem. Deras verk levde aldrig kvar men referenserna till dem gjorde det och de sju underverken var:

* Cheopspyramiden
* De hängande trädgårdarna i Babylon (Guds port).
* Zeusstatyn i Olympia
* Artemis' tempel i Efesos
* Mausoléet i Halikarnassos
* Faros utanför Alexandria
* Kolossen på Rhodos

Ofta refereras det idag till andra typer av märkliga byggnader som då skall vara "det åttonde underverket" men det är bara en massa PR eller nationalistisk smörja som talar. På grekiska kallade man dem dock inte underverk utan theamata snarare översatt med "måste ses". Vidare i tiden finns det också de som ser till "Medeltidens sju underverk" där exempelvis också Stonehedge och Kinesiska muren får plats. I den "Moderna tidens sju underverk" kan vi också hitta mer pinsamma saker som Golden Gate och CN tower. Det finns en drös med listor och nydligen var det nån slags omröstning. Vad som saknas är någon med lite pondus som likt Herodotus vilket anses vara Historiens urfader (alltså innan han fannns det ingen historia) bestämmer och alla andra får lov att hålla med.

Anledningen till att man valde just sju (7) underverk var att det, för Grekerna, var ett magiskt tal. Något som också det har levt vidare genom Disneys magiska Snövit och ramsan om sju sjösjuka sjömän.
(Wiki)

3 kommentarer:

S.C. sa...

Den går rakt ut till Tobbe, bara för jag älskar honom så mycket. De kommer att beskrivas grundligare en och en är det tänkt.

gno sa...

skitintressant ju ....

tobbe sa...

Jag tycker att det är jävligt intressant, tack sebbe!