söndag 15 februari 2009

Nu visar det sig dock att ön aldrig har funnits.


Enligt forskaren och geologen Erik Sturkell har den mexikanska ön Bermeja aldrig funnits och det ger svaret på varför de mexianska politikerna har haft så svårt att hitta information om ön.

Allt bygger på felaktiga observationer som hängt kvar från 1600-talet.
När nya kartor tryckts upp har dessa felaktiga observationer följt med utan att man gjort någon nykartering över området.

Erik Sturkell skriver även att ett av de klassiska exemplen på icke existerande öar är den stora ön Frisland som skulle ligga söder om Island. Denna ö sattes på kartan 1558 av de Italienska (Venedig) bröderna Zeno. Denna icke-existerande ö fanns med på kartorna de kommande 100-150 åren, till dess man konstaterade att ön inte fanns. De Mexikanska öarna Bermeja och Negrillo, finns inte med i 'the Times' atlas och inte heller på National Geographic kartorna som jag har konsulterat. Bermeja beskrivs som en platt 81 km2 stor ö, men trots detta finns det inga bilder / teckningar från ön och det finns inga uppgifter att någon människa har varit på ön.

Att CIA skulle sprängt bort ön verkar mest osannolikt då det skulle krävas en enorm insatt för att lyckas med det och dessutom skulle de amerikanska skattebetalarna märka av det i sina plånböcker.

Ni kan läsa mer om det hela på DN.se

2 kommentarer:

NJCM sa...

Herme är det sydamerikanska indianfolket Purepechas ord för "jordlig gud". Folket var ett av de första att befolka Mexiko, innan spanjackerna kom och trasslade till det. En annan "jordlig gud", typ, värd att nämna i sammanhanget är titanen Atlas, från den grekiska mytologin. Detta är intressant eftersom Hermeia för ovan nämnda indianfolk skulle kunna likställas med "jordlig guds dotter" (med tanke på det på deras tid saknades skriftspråk på de amerikanska kontinenterna kan H:et mycket väl ha blivit ett B, liksom I:et ett J, på vägen; så har vi Bermeja). Slutligen är det grekiska ordet för "Atlas dotter" bland de mer välkända, nämligen Atlantis. Det här går nog djupare än CIA, min vän.

S.C. sa...

Atlantis is the shit broder!

Lätt den bästa scenen ur Erik the viking. Men också en spännande iaktagelse.