onsdag 12 november 2008

De Ofrivilliga



Ruben Östlund har gjort det igen, vi har sett Gitarrmongot och förvånads över hur påverkad man blir av verklighetsberättande historier.

I sin andra långfilm "De Ofrivilliga" dissekerar Ruben Östlund den svenska mentaliteten med kirurgisk precision i fem historier med hög igenkänningsfaktor. Möt den kända skådespelerskan som på en fullsatt buss inte vågar erkänna att hon haft sönder gardinstången på toaletten, Leffe som när han fått lite under västen gör nästan vad som helst för att imponera på polarna och Sara och Linnea som poserar framför en webbkamera innan de dricker en häxa och drar ut på stan.

Eller en annan av filmens mest träffande scener som utspelas i ett lärarrum då några lärare diskuterar en av skolans bråkiga elever. En av lärarna har sett en kollega klippa till killen men ingrep inte. När diskussionen börjar övergå till kritik av elevens sjukskrivna mamma sätter läraren ned foten och tillrättavisar sina kollegor. Straffet blir att hon fryses ute.


Om du vill se den här rullen gå då till Stockholmsfilmfestival där den visas den 21/11 på Skandia, 22/11 på Grand 1 eller 24/11 på Sture 1.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gustav det rykten om dig....

S.C. sa...

Märkligt. Det där var inte ens en riktig mening. Vem rykten om Gustav? Och framförallt: Vad rykten om Gustav?