måndag 12 oktober 2009

Good guys go to heaven- pirates can go anywhere.


På Simpans inrådan har jag nu läst Björn Larssons "Long John Silver". Long John Silvet är också en fiktiv karaktär i Stevensons "Skattkammarön" som för övrigt borde vara en bok som ligger högt upp på måste-läsa-listan.
I Larssons bok sitter Gamle Silver i början med en skeppspojke och får höra om det slag de just varit med om, det slag i vilket han blev av med benet. Tydligen hade de hissat rött då de inte skulle låta någon överleva, även om de skulle välja att stryka flagg.

Vexillologi, eller studiet av flaggor är tydligen ett yrke. ordet flagga kommer från gamla Saxiska ordet "fflaken", som betyder "flyga" eller "flyta i luften". Romarna var de första som använde tyg i sina flaggor, och de användes då bland annat för att signalera. Det finns en och en annan skön nationsflagga genom historien men de som ändå kan det där med flaggor.

Början av 1700-talet blomstrade piratismen, den riktiga, alltså den med båtar och lapp för ögat och papegojor och rom, rom rom! Blackbeard och hans flagg var bland de vanligaste, det är också Kapten svartskägg som har fått bli arketypen av vad en pirat är. På Queen Anne's Revenge seglade han de sju haven och levde rövare, på riktigt.




Bartholomew Roberts, eller "Black Bart" var 1719 styrman på slavskeppet "Princess". När de blev kapade av Howel Davis så lyckades Roberts ta hyra på skeppet och några år senare när Davis blev mördad av en Portugis så tog han över kommandot. Roberts jämnade kolonin med marken som hämnd och gjorde en av de största kapningarna någonsin i Bahiabukten i Brasilien.

1 kommentar:

NJCM sa...

Jag borde nog ta och skaffa mig en egen flagga. Den skulle säkert komma väl till pass.