tisdag 8 april 2008

Remember, remember the fifth of November.

" Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder, treason and plot,
I know of no reason
Why gunpowder treason
Should ever be forgot. "

Ja visst är V för Vendetta en fantastisk film?
Men vänta nu, säger ni. Så där säger de ju inte i filmen!
Nej, det är alldeles riktigt, det hela är taget ifrån en känd folkvisa som heter "Guy Fawkes Night" och Guy Fawkes night är något som man firar den femte november i främst England.

Men varför firar man den femte november undrar då ni. Jo, den femte november var den erkända Gun powder night och det firar man idag med att köra fyrverkerier och bland annat äta Toffee Apples samt Groaty pudding och man hör allt på namnet hur kul det kan vara.

Men varför firar man gunpowders night? Jo, det skall jag förklara. Förlagan till folkvisan och även den mask som används i filmen V för Vendetta är Guy Fawkes eller som han egentligen hette Guido Faukes. Den femte november 1605 blev Guido fasttagen för att han försökte spränga Parlamentet i London med en kruttunna.
Anledningen till att Fawkes skulle spränga parlamentet i luften var att slå ett slag för de nedtryckta katolikerna i England. Efter Protenstantismens intåg i och med Luther så blev Katolikerna runt om i landet mer och mer förtryckta och det här var han som ledare för Gunpowder Plotten skulle göra för att få fram deras talan. Lite som Araberna och deras dynamitbälten, fast Fawkes (var det menat) skulle förståss fly. Anledningen att han blev tagen var för att han hade så pass misstänksamma kläder på sig, kläder som var menade att snabbt kunna fly i. Han blev torterad och skulle hängas men innan de hann komma till skott med saken hoppade han ut ur ett fönster och bröt nacken. Här är signaturen på erkännandet som gjordes efter tortyren:
Idag har han inte bara refererats till i film utan också i musik. Exempelvis sjunger 1970 John Lennon den kända frasen i sin sång "Remember". Bästa populärkulturella referens har vi ändå i och med punkens inträdande tycker jag:


Wiki

1 kommentar:

tobbe sa...

Jag var i england förra året när dom firade guy fawkes och det var fan smällare och fyrverkerier överallt. Tror dom höll på i säkert tre dagar.