måndag 28 april 2008

Fausto Coppi


Fausto Coppi sover. Radion står redo och hans handuk med tillhörande emblem tog han med till sängen. En fantastisk bild. Han ser fortfarande ganska kry ut så det är nog någon gång under andra världskriget eller strax efter. Fausto Coppi var en legend redan under hans tid och hans värsta konkurrent var Gino Bartali, "Syndaren Fausto" och "Gino den fromme". Så gestaltade media kampen mellan de två.

Det var en speciell tid i Italien, moderniseringen och nytänkandet var på intåg samtidigt som de sanna Katolikerna ville hålla tillbaka och de två fick symbolisera just denna uppdelning i landet. Ett land som just tågat ur ett diktatorskap och ett tungt och krävande krig. Fausto Coppi´s storhetstid som indrottsman var under andra världskriget men han kunde inte tävla pga kriget. Han vann tour de France två gånger ändå och efter att ha vunnit ännu en tävling 1953 sågs han några veckor senare med La Dama Bianca, den vita damen.

Fausto var en gift man och detta skulle aldrig media förlåta honom för. Kvinnan, Guila ställdes tom inför rätta varpå hon fick sitta några dagar i fängelse vartefter hon tvingades flytta till Argentina där hon födde en son, Faustina, 1955. Coppi dog i malaria 1960 efter en vistelse i Afrika. Han kunde ha övelevt men hans läkare gjorde en feldiagnos. Fausto Coppi dog den andra Januari 1960, han var då en 40 år gammal legend.

Coppi och Bartali delar här på lite vatten.

Inga kommentarer: