onsdag 9 december 2009

Statistik schmatisik

Semiprofessionella tyckarlistor i all ära, men på något sätt är det ändå mer intressant att se vad kreti och pleti faktiskt tagit till sig. Intressant och allt som oftast en smula skrämmande. Via the Guardian får vi veta vilken musik som har gått hem bäst i USA under de senaste tio åren.

Kortfattat:
Bäst säljande album: 1 – The Beatles
Bäst säljande artist: Eminem
Mest spelade låt på radio: How You Remind Me – Nickleback

Så, jag tror att vi kan komma överens om att amerikanska radiolyssnare generellt har extremt dålig smak? No alarms and no surprises. Att Beatles har ett starkt varumärke och att amerikanarna gillar samlingsskivor känns inte heller särskilt spännande.

Att Eminem är decenniets bäst säljande artist är kanske den roligaste informationen i sammanhanget, även om det inte känns sådär sjukt oväntat. Det är ganska talande att listan toppas av en lagom provocerande, lagom nyskapande superstjärna som peakade kring millenieskiftet, cashade in på de efterföljande två plattorna och sedan dalade lagom långsamt. Dessutom hade Eminem oförskämt bra tajming: the noughties har onekligen skadeskjutit albumformatet rätt rejält och av de tio bäst säljande skivorna var det bara en (Ushers Confessions) som släpptes efter den 21 november 2003.

Trots att USA knappast ligger i framkant vad gäller fildelning verkar albumformatet ha sett sina bästa dagar; bli inte förvånad om Eminem håller toppen även när seklets mest skivsäljande artist ska koras (förutsatt att du lever då och att världen fortfarande vet vad en skiva är, naturligtvis).

1 kommentar:

S.C. sa...

Skiva? Såsom i bordsskiva?