fredag 13 juni 2008

Cheops pyramid


"Det verkar som om det i varje tid,
och i alla sorters folk,
finns några som vill skapa pyramider.
Där dem själva sitter överst,
och har makten i sin hand,
medans dem som lever nedanför de lider"
- Mikael Wiehe, Keops Pyramid (1972)

Nu är inte bara Cheopspyramiden en fantastisk progglåt, den finns ju på riktigt och det är också det enda av de klassiska sju underverken som ännu återfinns. 2,3 miljoner stenblock á 2.5 ton sattes på plats för att skapa en 146m hög pyramid. Likt stonehedge är mystiken bakom hela skapelsen enorm. En sisådär 2500 år innan vår tideräkning satte de ihop en pyramid, där basen var 58mm för lång och 1 minute of angle (alltså 1/60 av en grad) för att bilda en perfekt kvadrat. Alltså, även om egyptierna inte förstod sig på Pi, då de ännu inte blivit påkommet, använde de sig av det.

Pyramiden är dock mindre idag än den en gång var, 1301 lösgjorde en jordbävning stenar och 1356 använde An-Nasir Nasir-ad-Din al-Hasan stenar från pyramiden för att bygga bland annat moskéer och fort nära Kairo. Såsom också citatet ovan menar, har det länge spekulerats i hur slavar var tvungna att arbeta på pyramiden tills den blev klar. Det är en felaktig slutsats som Greker kacklade fram, möjligvis i ren avund. Nyare rön säger att två grupper heirarkiskt indelade om 50 000 man skall ha turats om med bygget och de fick betalt på ackord typ beroende vad de gjorde, hur duktiga de var.

BBCs version av bygget:

Inuti pyramiden finns det två kammare en för Farao Cheop AKA Khufu och en för drottningen. Allt är idag, sedan riket föll, nogrannt plundrat. I drottningens kammare har man hittat en staty som skall vara en backup "Ka" för faraon. Ka är enligt egypterna en av fem delar vilket själen (Akh) är uppbyggd av. Ka står då för livskraften. Om mumifieringen eller något gick åt pipsvängen så var ju det superbra att ha. Verkligen.



Wiki:
Mer om själen
Mer om pyramiden

1 kommentar:

Anonym sa...

coooolt x)