tisdag 21 oktober 2008

Masdar initiative


En del saker måste kosta pengar, en del saker känns bara för overkliga för att besanna.
När det gäller att göra grandiosa storverk genom arkitektur, och där göra det så flådigt att det passerar någon slags obehaglig gräns för vad som skall skapas, så ligger nog Arab emiraterna hästlängder före all annan civilisation på planeten. Bara där, exempelvis, kan man hitta aircondition bussplatser och inomhusskidanläggningar vilket förmodligen känns sunt då det är en snitttemp på 35 grader utanför. Många har nog hört om, Oqyana-World First, "the man-maid islands of the world" utanför Dubai där hela världen har återskapats i en serie av semesteröar.
En mer hållbar och spännande sak som skapas just nu är ändå Masdar city. Masdar City är en stad i utveckling, den befinner sig i Abu Dhabi och det hela är ett projekt som Masdar initiative håller på att utveckla. I staden så skall inget skräp skapas, inga avgaser avges (alltså 0% koldioxid) och du ska ha möjlighet att komma till allt du behöver inom 200m.

Det hela kostar 20 miljarder dollar och tar 8 år att slutföra. Transportsystemen som planeras, utöver cyklar samt att gå då som förmodas bli vanligaste sätten att ta sig fram, känns strikt sci-fi som sig bör.

Infomercial:


mer galna grejjer i Dubai:
Roterande torn
jätte jätte jätte lång bro-väg
Burj Dubai
Burj Al Arab

Inga kommentarer: