onsdag 20 juni 2007

Midsommar, härliga midsommar

När jag gick på historiska museet med klassen i nian fick jag reda på att midsommarstången var en uppochnedvänd kuk. Det blev en rejäl hit bland klassens juvernilt sinnade medlemmar. Vad jag förstått firar man på nått sätt den längsta dagen, det innebär i sig att det bara blir mörkare from then on. Tidigare skall man också ha firat någon helt annan. Men nu har jag tagit reda på ett och annat ...

Midsommar firas främst i Sverige, Estland, Lettland och Finland. I Danmark och Norge firar man istället Sankt Hansdag vilket är Johannes döpares dag, något vi också gjorde fram till 1952 då Johannes döpare kom att firas en kalendervecka efter midsommar istället. Någonstans kan man se det som en kristning av norden och ett försök från kyrkan att "ta över" en helgdag eller kulturell tradition med att sätta in en annan. Något som vi bland annat kan se fungera med Påsken och Julen.

Det är många roliga saker som sker på midsommar, bland annat reser vi majstång.
-Men varför heter det majstång undrar då ni?
Majstången eller midsommarstången är en fallossymbål, hitdragen ifrån tyskland runt 1300-talet. Ja, maj det kommer ifrån ordet maja vilket betyder löva enligt det åldriga svenska vokabuläret.

Att det är ljust är ju sant, men sommarsolståndet inträffar inte alltid under midsommardagen vilket alltid är fredagen mellan den 19-25 Juni. I år är sommarsolståndet, alltså den dag som är längst eller den natt som är kortast dagen innan midsommarafton (den 21 juni). Solen når då sin största deklination, eller i vardagssvenska- Då står solen högst på himlen.

Även om vissa saker blir utrett här blir det svårt att peka på vad vi egentligen firar. Det är en tradition, ja. Den är starkt förknippad med befruktning bland annat, en inte så starkt kristen företeelse. Bland annat ska ju flickor plocka sju eller nio sorters blommor vid vägskälen och drömma om sin nästkommande (men bara om de lyckas somna utan att yppa ett ord). Högtiden kopplas i mån om mycket till Freja, och att älskog vankades var nog tacksamt då man fick barn i mars istället för mitt i vinter.

Jaja hursom ska vi dricka och ha kul. Glad midsommar och bless till alla sköna svenskar, finskar, estländare och letter

S.C. //Arkitekterna.







Inga kommentarer: