måndag 21 december 2009

Promotheus AB

Promotheus AB


Som ni kanske märkt så börjar det bli inne med att skaffa barn och att vara gravid när man kommer upp i vår, extremt höga, ålder.

Fler och fler vill också ha mer kontroll över denna process. Där kommer företaget Prometheus AB in i bilden. Kika på länken!

- Cred till Jacob Ö på jobbet för fyndet.

lördag 12 december 2009

Forskning om fildelningens effekter på artisters inkomst


Artister vinnare på fildelning

Ok, ok... En rättmätig och berättigad fråga:

"Miii hur fan orkar du bry dig om det här fortfarande?"

Svar: Well, när det begav sig i debatten var det folk på båda sidor, men kanske framför allt hos fildelningen belackare, som hävde ur sig en massa påståenden om fildelningens effekter som presenterades som fakta.

Nu börjar de då dyka upp lite vettig forskning om det hela och dra på trissor: "fakta" som intressenter i konflikten tagit upp stämmer inte till 100% ut framstår mer och mer som resultatet av någon slags syra-hallis.

Denna artikel är förmodligen bara det första av en rad studier som kommer ha olika resultat om frågan, föredrar dock när resultatet av forskning blir tongivande i en debatt snarare än när agendan sätts av en skock idioters åsikter.

Det var allt.

onsdag 9 december 2009

Liam Clancy R.I.P

Bob Dylan ska ha sagt att han var “the best ballad singer I’d ever heard in my life.”
Han var också den sista levande kvar från det Irändska folkpop banded "The Clancys" fram till i fredags. Liam Clancy dog vid 74 års ålder, vi på Arkitekterna hedrar honom med en redig Guiness ... kanske redan nu på fredags eftermiddan´?. Varje vecka har vi också en Spotify lista som fylls på pö om pö. Aldrig är det några direkta regler som styr vad som kommer på den, men oftast brukar en liten röd tråd maskas fram där till slut.
Denna vecka kan jag med en glädjetår redan fälld meddela att, utan någon som helst samtal om saken, så verkar det vara med Liam Clancy i åtanke som vi har valt våra sånger.

Spotify! : Arkitekterna - V.50

The Smashing Pumpkins


Nu har bandet släppt sin första singel på den nya "skivan", "Teargarden By Kaleidyscope". Attberopå albumet såsom fromat och dess varande eller inte så kan jag säga att det här är något som lägger sig i utkanten av vad det innebär. Tydligen så ska Smashing släppa en sång lite då och då över några månader framåt. I färdigt format så ska "albumet" omfatta 11st cd-skivor a lá 44 låtar totalt.
(The Guardian)

Men hur kommer då gruppen med sin "progressiva symfoniska pop" hålla måttet? Se över det själva:

Statistik schmatisik

Semiprofessionella tyckarlistor i all ära, men på något sätt är det ändå mer intressant att se vad kreti och pleti faktiskt tagit till sig. Intressant och allt som oftast en smula skrämmande. Via the Guardian får vi veta vilken musik som har gått hem bäst i USA under de senaste tio åren.

Kortfattat:
Bäst säljande album: 1 – The Beatles
Bäst säljande artist: Eminem
Mest spelade låt på radio: How You Remind Me – Nickleback

Så, jag tror att vi kan komma överens om att amerikanska radiolyssnare generellt har extremt dålig smak? No alarms and no surprises. Att Beatles har ett starkt varumärke och att amerikanarna gillar samlingsskivor känns inte heller särskilt spännande.

Att Eminem är decenniets bäst säljande artist är kanske den roligaste informationen i sammanhanget, även om det inte känns sådär sjukt oväntat. Det är ganska talande att listan toppas av en lagom provocerande, lagom nyskapande superstjärna som peakade kring millenieskiftet, cashade in på de efterföljande två plattorna och sedan dalade lagom långsamt. Dessutom hade Eminem oförskämt bra tajming: the noughties har onekligen skadeskjutit albumformatet rätt rejält och av de tio bäst säljande skivorna var det bara en (Ushers Confessions) som släpptes efter den 21 november 2003.

Trots att USA knappast ligger i framkant vad gäller fildelning verkar albumformatet ha sett sina bästa dagar; bli inte förvånad om Eminem håller toppen även när seklets mest skivsäljande artist ska koras (förutsatt att du lever då och att världen fortfarande vet vad en skiva är, naturligtvis).

måndag 7 december 2009

Grattis!

Arkitekterna vill bara säga grattis på 60-årsdagen till en av musikhistoriens mest spektakulära och väljudande underbarn. Snart får vi se honom som Jävulen i The Imaginarium of Doktor Parnassus . I "Lowside of the Road: A Life of Tom Waits" av Barney Hoskyns så står det att läsa att "Waits vid tio års ålder köpte en spatserkäpp på Frälsningsarméns loppis, samt att han gärna konverserade med sina kompisars pappor om gräsklippare och livförsäkringar, eftersom de förutom Sinatra-skivor hade mera intressanta storyn än de jämnåriga killarna." Att Tom Waits skrev "Closing Time", en av de bästa och mest tragiska skivor som gjorts, som 24a åring känns ganska naturligt när man springer genom livet som han gör. I DN så fick vi läsa vad han hade sagt till en intervjuare om sin korta tid på jorden: ”Hur ska jag kunna undvika det?” svarar han en undrande intervjuare. ”Vi ruttnar av bara farten. Att leva är att vara på semester från döden. Det är inte ett tema som jag jagar. Det jagar mig.”
(Dn)

We love you Tom!

söndag 6 december 2009

Tagging reality

Ibland känns framtiden lite för nära ...

torsdag 3 december 2009

Göteborgsschlager



Jag känner en viss ambivalens inför Hästpojken (numera utan såväl Pop-Lars som Alme) men det går inte att frångå att Shane MacGowan var en av förrförra årets roligaste svenska poplåtar. På flera sätt. Det gäller även första singeln från andra skivan; Gitarrer & bas, trummor & hat är mindre euforisk trallpunk och mer vemodig schlagerpop, men rolig är den icke desto mindre. Det är något fint med sådana låtar.

It's bigger than *Hip!* *Hop!* *Hip!* *Hop!*


Här föddes Hiphopen. Ja nu är det bestämt. 1973 beatämde sig Dj Kool Herc för att ha en fest, en fest som skulle komma att lägga grunden för Hiphop i Bronx. "The New York Arts Committee" beslutade sig för att här föddes hiphopen, så glutta på bilden ovan och känn hur de historiska vindslagen fladdrar i ert ansikte! Personligen hade jag hoppats på lite bling någonstans, eller åtminstone lite skotthål men man kan väl inte få allt. När dog föresten Hiphopen? Är det bestämt ännu? Nas har ju tjatat om det en del men här, om någonstans borde New York Art Commiteen styra upp! (Allhiphop.com)

Current har fem väl grundade argument för att hiphopen redan är död men när hände det är som sagt en annan fråga:

Nakenlekar

Ibland är "unga oetablerade filmare" helt fenomenala men oftast inte. Om vi bortser från mickdoppningarna så anser jag nog att "Nakenlekar" av Victor Danell och Christoffer Nordenrot är väldigt fenomenal. Filmen kom 3:a i Novemberfestivalen 2009. I samma kategori kom "Trädfolket" tvåa och "Leisure Suite" etta men ingen av dom går upp mot trean enligt min mening..

(Buzz)

Titta en gång till

Mannen på bilden heter vad jag förstår Liu Bolin och går även under smeknamnet Ghost Man. Han inspirireras av kameleonter och skallerormar, typ, och skapar utan photoshopfusk fotokonst med varierande resultat. Old news? Jag vet inte. Fler exempel finnes hur som helst här.

tisdag 1 december 2009

Damon Albarn och Gorillaz


"Plastic Beach" blir Gorillaz tredje album. Skivan kommer inte föränn om ett år ungefär men enligt Albarn så är det en väldigt popig skiva:

"I'm making this album the most pop record I've ever made in many ways, but with all my experience to present something with some depth to it," he said.
" (Nme)

en annan rolig grejj är att de har spelat in med Syrian National Orchestra till skivan. Blur har också släppt en trailer nu till deras reunion film "No Distance Left To Run" (döpt efter deras singel från 1999) releasen blir i Januari. Många saker som händer för herr Albarn alltså!