torsdag 30 juli 2009

The Dodos - Time To Die


Deras förra skiva Visiter var helt klart en favorit med låtar som Fools och Ashley vilket var självklara favoriter 2008. Första singeln, Fables, på nya plattan ger en allt det där hårda trummandet tillsammans med fina harmonier som blivit lite utav deras signum.


Spotify! : The Dodos - Time To Die

1001 Album : 6-10


6.Spotify!
: The Crickets | The "Chirping" Crickets (1957)
Buddy Hollys gamla band. Utan honom hade vi förmodligen inte få se Rolling Stones och Beatles bli så stora. Don Mclean skrev sin American Pie när han fick reda på att Buddy Holly dog i en flygkrasch: "I can�t remember if I cried
When I read about his widowed bride,
But something touched me deep inside
The day the music died."



7.Spotify! : Count Basie | The Atomic Basie (1957)
Count Basie säger själv i sin biografi att han inte gillar att skryta men "Atomic Basie hade jag kunnat skryta med."





8.Spotify! : Thelonious Monk | Brilliant Corners (1957)
Thelonious hade en viktig roll i skapandet av Bebopen. Sonny Rollins, Ernie Henry, Basisten Oscar Pettiford och trumslagaren Max Roach medverkar. Alla skulle komma att bli stora på sina håll efter inspelningen. Titelspåret tog över 25 försök att få till och ska vara en av de mest svårspelade verk man kan göra live.

9.Spotify! : Sabu | Palo Congo (1957)









10.Spotify! : Miles Davis | Birth Of The Cool (1957)
"Koncentrerad kyla och kraft" fångas på vinylen. Det blev inget genombrott för miles men efter att han fick vara med i Louis Malles film "Hiss till Galgen" 1957 renodlade han sitt sound i hans mästerverk Kind of blue 1959.

onsdag 29 juli 2009

Kejsarens nya iPhone


Att Apple är ett företag som berör är det inget snack om. Få företag lyckas skapa ett sådant stort intresse kring sig själv och sina produkter. Apple använder sig av en marknadsföringstaktik som kallas Lovemark. Tekniken uppfanns av Kevin Roberts, CEO på reklambyrån Saatchi & Saatchi, då han ansåg att det var väldigt viktigt att bygga framtidens varumärken på ett nytt sätt.

Lovemark bygger på att involvera och beröra sina kunder. Det finns några grundregler att följa:

Mystik
Ha bra berättelser: Historiskt, i nuet och för framtiden; snudda vid drömmar, myter och hjältar och skapa inspiration.

Sensualitet
Ljud, bild, doft, beröring och smak.

Intimitet
Engagemang, empati och passion.

Många moderna företag bygger sin marknadsföringsstrategi efter dessa regler, bland annat: Google, Facebook och IKEA. Men visst blir det lite skrämmande och ganska roligt att skämta om, när anhängarna till kommersiellt företag blir överdrivet fanatiska och näst intill religiösa.

The Onion har tagit till vara på detta med hjälp av en gammal saga, mycket bra.

Läs artikeln här

tisdag 28 juli 2009

Spotify och IPhone


Vad ska man säga? Jag vet ivarjefall att Jocke är väldigt glad nu.

SR P1 Dokumentär, Tio år - Ett helt liv.

För lite mer än ett år sen fick vi läsa om hur Josef Fritzl stängt in en hel familj i sin källare under 24 år, tyvärr är han inte den ända som lyckats göra något så obegripligt.

Jag kan rekommendera att lyssna på en väldigt gripande dokumentär om en svensk man vars liv totalt förstördes under sina första tio år.

Erik föddes på femtiotalet, som ett av flera syskon. Sina första tio år isolerades han i ett rum i källaren, avskuren från resten av sin familj. Han var ett barn som inte fanns, men blev en vuxen man som söker svar på frågan: varför just jag? Det här är hans berättelse.

Lyssna här
(MP3, 35 MB)

måndag 27 juli 2009

Alice i underlandet blir verklighet Mars 2010


Om man fick välja en regissör av alla regissörer att regissera Alice i underlandet, vilket skulle man då välja?

Svaret är givet och självklart blir det så att ingen annan än Tim Burton har valts för att knåpa ihop filmatiseringen av Alice i underlandet.

Självklart dyker Johnny Depp upp i filmen som karaktären hattmakaren (The Mad Hatter).

Filmen har premiär den 10 Mars 2010.

Klicka här för att se på trailern i HD.

Hämta näsduken och tryck på play

Vet inte varför, men jag har de senaste dagarna snöat in på filmmusik som är vacker och lite sorglig. I det här fallet lika delar vackert och sorgligt.


Erik Enocksson - The state the sea left me in
Spotify: Hela Soundtracket

världens bästa film

Gathering of the Juggalos - cred till fightlinker.com



Första inlägget och så blir det med den här skiten... På fightlinker (MMA-blogg som ofta glider rätt långt från mittfåran av sådant som är intressant för sporten) så beskrivs denna festival såhär:

"This redneck Burning Man does look like a lot of fun. They’ve stacked the entire weekend full of all sorts of trashy shit like ultra-violent pro wrasslin’, vomit-inducing carnival rides, a human cannonball, a free ‘fat-ass BBQ’ and more D-list celebrities than you can shake a stick at (Vanilla Ice! Pauly Shore!!!). If the whole thing wasn’t gonna be swimming in the worst rap-rock ever written and populated by people who are eight beers away from another manslaughter incident, I would actually love to go."

Kolla på klippet om ni pallar men var medveten om att det kommer göra ont i både ögon, öron och själ. Skådespeleriet eller vad fan man nu kan kalla det från "presentatörerna" får TV-shop-prånglare att verka intelligenta och vältaliga bortom allt förstånd.

*edit*/ Alltså, förutom att klippet är intressant utifrån ett skräck/äckel/förlora hoppet om männskligheten-sätt så bekantar vi oss också med subculturen "juggalos"- etymologin är en lek med ordet "juggle" (jonglera) eller juggler. Tydligen är RapMetal-gruppen "Insane Clown Posse" detsamma för juggalos som Bob Marley är för rastafaris, att jämföra de två är i och för sig lite som att jämföra Jerry Springer med James Lipton.

Rap-Metal anses för övrigt enligt de flesta vara den lägsta möjliga formen av musik och Rap-Metal med inriktning på en "juggalo"-publik anses tydligen vara särskilt avskyvärd. Nu fick jag med de iakttagelser som var syftet med inlägget också, andra försöktet gillt / *edit*

lördag 25 juli 2009

kvar i stan

...men man kan ju alltid drömma lite.



Kim Jong-Il en fantastisk människa!


Vem har inte hört talas om den mest framgångsrika ledaren i världen?

När Kim Jong-Il föddes på Nordkoreas högsta berg uppenbarades två färgsprakande regnbågar över honom och en ny klar stjärna bildades på himlavalvet.
(Forskare hävdar att han är född i Sibirien 1941 där fadern levde i exil.)

När fadern Kim Il-Sung, som nu har epitetet "president i all evighet", gick bort 1994 och sonen Kim tog makten, ska tre regnbågar ha framträtt på himlavalvet.

Han har lyckats skriva sex operor som alla överträffar dom bästa operor i världen och efter att han gått sin första golfrunda rapporterades det om en lyckad runda på 11 hole-in-one.

Han anses vara en av världens främsta poeter med en blygsam IQ på 160 som även överensstämmer med hans längd. Att bära platåskor och väldigt stora 80-tals brillor är inget som bekymrar honom. Han bär en fluffig frisyr för att ge ett intryck av att vara längre än vad han egentligen är.

Han älskar lyx över allt annat å framförallt mat och sprit. Ett ryskt sändebud som reste med den nordkoreanske ledaren på tåg genom Ryssland har berättat att Kim Jong-Il fick levande hummer levererat med flyg varje dag. Diktatorn avnjöt hummern med hjälp av pinnar i silver.

Han har ett filmarkiv på över 20 000 hollywoodfilmer och 1978 lät han kidnappa syd koreas mest kände filmregissör, Shin Sang-Ok, och också hans fru som var skådespelare. De fängslades och tvingades sedan göra filmer som skulle förbättra Nordkoreas rykte.

Kim Jong Il beslutade även att beslagta alla japanska bilar i Nordkorea. Anledningen var att en japansk bil hindrat framkomligheten för hans limousin på en gata i huvudstaden Pyongyang. 1973 beställde han 600 volvo bilar av märket 144 i skiftande färger från Sverige. Bilarna har ännu inte betalats av diktaturen och Nordkoreas skuld till Sverige är totalt cirka 2,2 miljarder kronor. Listan är lång och väldigt overklig om denne mannen.

Nu har han nästan lyckats beställa två lyxbåtar av ett värde på 140 miljoner kronor, men den världskända italienska båttillverkaren Azimut Benetti lyckades spåra köparen via en affärsman i Wien som ledde vidare till Hongkong och slutligen Nordkorea.

Kim Jong Il får helt enkelt klara sig utan sina två lyxbåtar för den här gången men jag misstänker att det inte kommer dröja speciellt länge innan han lyckas få tag på någon annan som kan tänkas leverera, han är ju trots allt världens mest fantastiska människa!

fredag 24 juli 2009

Internet i siffror (saxat från DN.SE)

Om internet
Publicerat 2009-07-20 11:13

Ingen äger internet. De protokoll som kommunikationen sker med, och störst av dem är TCP/IP, är standardiserade och redan från början öppna i sin struktur. Trots att upphovsmännen är lätta att identifiera finns inga patent till dessa protokoll och det har varit både en poäng och ett villkor för att bli standardiserade.

Internets storlek dubbleras vart femte år, enligt ny kinesisk forskning, och i maj 2009 mättes den till 500 exabyte (exabyte = en miljard miljarder byte). Hela nätet skulle alltså kunna rymmas på cirka 125 miljarder dvd-skivor, vilket ungefär motsvarar Hollywoods och Bollywoods nuvarande årsproduktion i över 80 miljoner år. Men internet växer, växer och växer. 2006 skapades 160 exabyte, eller 3 miljoner gånger alla böcker som någonsin skrivits, och nästa år beräknas det årliga skapandet uppgå till 988 exabyte. Tillväxten gäller trafiken också. Enligt datorjätten Cisco överfördes 1995 drygt 170 terabyte per månad globalt, förra året var månadssiffran över 8 miljoner terabyte och 2013 beräknas den till 56 exabyte.

Tillgången till internet är högst i Nordamerika, där tre av fyra medborgare har internet. I Europa har cirka hälften internettillgång. Island har världsdelens högsta siffra, drygt 90 procent. Sverige ligger tätt efter och ökar mer. Sett till hela världen har bara en fjärdedel internettillgång, Afrika drar ned genomsnittet då bara 5,6 procent har internet där, enligt Internet World Stats.

Snabbheten har också ökat. Hösten 2003 lyckades internationella Cern-institutet i Schweiz föra över 1,1 terabyte på 30 minuter - 5,44 gigabits per sekund - vilket motsvarar en långfilms-dvd på sju sekunder. Och för två år sedan lyckades japanska forskare nå 9,08 gigabit per sekund. I forskarvärlden tävlar man hela tiden om olika rekord, men medan internets storlek bara har en praktisk övre gräns, finns teoretiska hinder för oändliga hastigheter för dataöverföring. Kvantmekanikens lagar och ljusets hastighet sätter gränser för hur mycket information som kan skickas och tas emot som ljuspulser i fibertrådar av glas. Utmaningen består enkelt uttryckt i att maximera mängden data per kabelstorlek.


Läs mer : DN.SE

torsdag 23 juli 2009

Dåliga nyheter

Adam Yauch i Beastie Boys har fått cancer och album samt spelningar är uppskjutna till further notice.

tisdag 21 juli 2009

Kid Cudi - Make Her Say


Förmodligen något vi kommer bli trötta på genom radio och TV så det duger till. Finns det en bättre snubbe än Common? Ja, det kan man undra. Det finns ivarjefall en grym freestyle med Kid Cudi på bloggen Beats and Bombs, om man vill bekanta sig närmre med honom istället. Kid Cudi har vi hört tidigare med Day N´ Night, en låt som biter sig efter ett tag. Det kan Moa gå i god för, tror jag. Kanske var det föresten bara videon till den som var reko, och föresten! Tydligen är en 88:a gammal nog för Kanye. Det kunde man kanske inte tro. Å vilket gung än sen då!



Spotify! : Kid Cudi - Make Her Say

Spotify! : Kid Cudi - Day N´ Night

måndag 20 juli 2009

The wave

För några månader sedan presenterade Google ett av deras senaste projekt, Google Wave och nej det har ingenting med experiment på skolbarn att göra. Istället jobbar Google på en helt ny standard för hur vi kan komma att kommunicera på internet i framtiden. Se videon nedan när du har en timme till övers, så förstår du vilka fördelar det finns med Wave.

Tuckers law på tio sekunder



Från den fantastiska serien The Thick of it med den fantastiska Christopher Langham som nu briljerar i In the loop.

söndag 19 juli 2009

Sonic och viktiga musikår


På Sonics hemsida har de lagt upp spellistor a lá Spotify från olika årtal som har varit viktiga i musikhistorien. Check it out!

fredag 17 juli 2009

Things will never be the same again

Jag erkänner sällan okunskap för, let's face it, det finns inte så mycket att erkänna. Men, varför i helvete har ingen sagt något?! Det finns fler än ett sätt att komma in i riksdagen på. Fixa fyra procent i riket, fine. Men, tolv procent i valfritt valdistrikt: Alright, you're in! Vad är grejen med det? Ingen har någonsin gjort det, men Sverigedemokraterna har sannerligen fått ny vind i seglen, och en helt annan organisation har fått vatten på sin kvarn. Ja, jävlar.

Apropå mörker: Old Nick släpper nytt i höst, och nu snackar vi bok. Han kommer tydligen till Chinateatern för högläsning, spontansång och frågestund. Oklart när, men håll mig gärna uppdaterad.



För övrigt: Sincerely Yours står för ljuset i mörkret denna sommar med Air France, Memory Casette och alldeles, alldeles fantastiska... well, ska vi säga Jules et Jim?

måndag 13 juli 2009

The Ruby Suns


Indiepop från Nya Zeeland!


Spotify! : The Ruby Suns - Sea Lion

Festivalliv

Satt och läsa lite om årets olika festivaler som nu är över och insåg att oavsett om en festivalen tar slut så lever den ändå vidare genom alla besökarna. Det pratas, diskuteras och skapas nya broar härs och tvärs. Jag personligen har inte festivalat sen Roskildefestivalen 2006, men alla dem fina minnerna finns kvar.

Här är något annat som också finns kvar efter Roskildefestivalen 2008.

fredag 10 juli 2009

Civilization by Marco Brambilla

En marsch genom vår civilization mot sci-fi skärselden.

Kaptenens logg på blogg

Logg 090710

Förberedelserna inför det stora seglingäventyret är i full gång. Sebastian har nyligen anlänt till Stockholm från Ljusterö, samtidigt som Micke har fullgjort sitt första uppdrag som nyligen påmönstrad skepspojk. Spänningen stiger inför tisdagens avfärd.

Förberedelserna är av ytterst stor betydelse. Ingenting får överlämnas till slumpen, speciellt inte maten. För dålig eller för lite mat kan betyda att besättning, inklusive kaptenen, blir på dåligt humör. Denna viktiga förberedelse hamnade hos Micke. Resultatet visas nedan (lista) och humöret på båten illustreras av bilden ovan.


Frukost dag 1 tom 3 = Havregrynsgröt (+Russin, Äpple, Sojamjölk).
Lunch 1 = Makaroner i lök- och tomatsås.
Lunch 2 = Soppa på färskpotatis, lök (och kött?).
Lunch 3 = Potatissallad.
Middag 1 = Någon form av burkgryta.
Middag 2 = Ärtsoppa på burk.
Middag 3 = Makaroner i lök- och tomatsås.
Extra: Knäckebrö, bananer


Indigrienser:

1 Stort paket havregryn
1 Paket russin
6 st äpplen
1 Paket sojamjölk med lång hållbarhet
2 kg ideal- eller snabbmakaroner
2 burkar ärtsoppa
1 burk vego-ärtsoppa
4 gula lökar
4 pkt krossade tomater
2-3 kg färskpotatis
2 burkar gryta
1 burk vegomat
2 pkt knäckebröd
6 st bananer

Vad är egentligen soppa på färskpotatis och lök? Innebär det att man blandar kokt potatis med kokt lök för att sedan glömma att hälla bort vattnet! Det kanske mest anmärkningsvärda är 'lyxen' som hamnat under klassifiseringen 'Extra' - Knäckebröd och bananer. Mumma! Slutligen ger även Micke sin egen syn på matsedeln.

" Matsedeln är relativt slimmad, flera av indigrienserna är utvalda så att de ska kunna användas i flera olika rätter. Man kan ganska lätt göra menyn både mer spartansk eller tvärtom." / Micke 090710

onsdag 8 juli 2009

Al Franken


Det tog sju månader för Minnesota att tillsätta sin ena senator. Det är mycket lång tid men hur glad blir man inte när man får veta att det är den über liberale, Bill O’Reillys nemesis Al Franken som tar jobbet.

Nu har demokraterna 60 av 100 ledarmöten i senaten och därför övervägande majoritet. Då kan de filibustra skiten ur republikanerna bland annat. Om man inte vet vad det är så får man kolla på youtube eller se på Vita huset, fantastisk serie, fantastisk. Franken har tidigare skrivit åt SNL och är nu alltså en superb del av Demokraterna. Well done USA, Well done!

Flash mobs

Flash mobs har minst sagt blivit ett populärt fenomen och även om jag älskar idéen med det hela, kan jag tycka att det urvattnas lite när vissa akter kopieras gång på gång med ibland ganska taffliga resultat, t.ex. kuddkrig, spela förstelnad och låtsas-pistol duell...

Även den kommersiella branschen börjar inse möjligheterna med att marknadsföra sig genom flash mobs och jag tror att vi kommer få se en hel del av den varan framöver. Jag har personligen inget emot detta, så länge reklam är nyskapande och engagerande så uppskattar jag den. Ett exempel på en kommersiell flash mob är "The T-mobile dance", som utspelade sig på Liverpool Street Station, tidigare i år, nu hade den i och för sig kanske inte så mycket med T-mobile att göra.




En liknande flash mob i Antwerpen.



Och idag så är det då dags för Stockholm att återigen kopiera ett lyckat koncept. Bounce ska hålla i en flash mob till minnet av Michael Jackson (såklart), så på bland annat Drottninggatan, Centralstationen och diverse Stureplanskrogar(?), kommer folk helt plötsligt att börja dansa en inövad koreografi till Michael Jacksons Thriller Beat It.
Läs mer om spektaklet på denna länk. Alla dansare ställer upp ideellt men utrustningen sponsras av rekryteringsbyrån Monster. så jag antar att valet av låt inte var någon slump.

Slutligen så råder jag alla som läser det här att inte springa ner med kameran i högsta hugg och vänta på startskottet, för finns det något tråkigare än en uttjatad flash mob så är det en uttjatad flash mob där åskådarna vet om vad som ska hända.

måndag 6 juli 2009

På återseende

Wimbledon är över för den här gången och du vet hur det gick. Andy Murray, till exempel, lyckades inte ta sig till final och en hel nation, minst, blev snuvade på konfekten. Skotten som inför VM i fotboll sade sig hoppas att "vilket lag som helst förutom England" skulle vinna var förlåten inför årets Wimbledon och hela Storbritanniens älskling. Så mycket så att Daily Telegraph (av misstag?) kallade honom engelsk.

Enligt experter kostade Murrays ickefinal landets ekonomi omkring 150 miljoner pund. Det säger en del. Och när vi ändå talar siffror undrar jag lite över statistiken för vecka två? Efter vecka ett hade 93 000 Pimm's druckits och 17 000 kilo jordgubbar slukats. Något säger mig att de siffrorna knappast var lägre andra veckan.

Hursomhelst. Jag har tills vidare lovat mig själv att vara ledig nästa gång världens bästa samlas vid SW19. I väntan på den semestern rekommenderar jag Guardians modebildspel från årets upplaga. Strålande inspiration inför en fortsatt grönvit sommar, med inslag av mörk bärnsten.

För övrigt: Andy Roddick vann 39 game i söndagens final. Roger Federer vann 38. Lik förbannat var det schweizaren som glädjeskuttade fram till nätet efter den 77 game (ja, det är rekord) långa matchen. Jag har alltid varit typen som hatar att förlora mer än jag älskar att vinna, och när Roddicks felträff skickade bollen rakt upp i luften i game 77 såg jag bara en tom blick. Samtidigt talade världen allt snabbare om en historisk mästare som nu gått om Sampras i antal GS-titlar, ställt sig i ensamt majestät på tennistronen och som aldrig kommer glömma söndagen den 5 juli 2009. Det kommer aldrig Andy Roddick att göra heller. Fy fan för det.

fredag 3 juli 2009

Finalhelg på All England Club

Dagens match: Andy vs. Andy. Kan bli en klassiker. Roddick har, tyvärr, taggat ner något med sina lustigheter på banan och Murray har än så länge inte lekt fotboll under pågående match i år, men det råder inga tvivel om att det här är två av tourens roligaste spelare både på banan och på presskonferenserna efteråt.

Jag hoppas som bekant på Murray. Går han till final ryktas det om att HM the Queen of England kommer till SW19 för första gången sedan 1977. Är inte det anledning nog?

Morgondagens match: Williams vs. Williams. En syster Williams kommer att ta hem bucklan i år. Som vanligt. Det känns ganska trist och jag har aldrig gillat deras spelstil, men vad ska man göra? Hoppas att de taggar fram nya talanger i stället. Just nu är resten helt enkelt för dåliga. För övrigt tror jag att Venus vinner, men jag hoppas på Serena.

Nu tar jag min Pimm's och flyr byn för att avnjuta finalhelgen i lugn och ro på Ljusterö. På återseende.

onsdag 1 juli 2009

Leroy Smith's Get Your Basketball On

Peppar, peppar

Det här med vidskepelse och tvångstankar är ju stort hos sportutövare överhuvudtaget och så även hos tennisspelare. Några personliga favoriter är dessa tidigare Wimbledonvinnare:

- John McEnroe är en evigt saknad karaktär på banan vilkas linjer han aldrig klev på mellan poängen.

- Serena Williams knyter alltid sina skosnören likadant (förutom inför en match på Roland Garros 2007 som hon, naturligtvis, förlorade) och gillar att använda samma strumpor turneringen igenom.

- Björn Borg inspirerades kanske av Sveriges hockeystjärnor när han lät skägget växa fritt under Wimbledonveckorna.

- Goran Ivanišević tog vidskepelsekonceptet till helt nya nivåer när han under två veckor 2001 började varje dag med att titta på Telebubbies; klart som fan att grabben vann!

Dirty Projectors - Bitte Orca


Efter att ha skruvat ihop IKEA saker och upptäckt att klockan var mycket så satte jag mig ned för att lyssna på Mobys nya skiva Wait for me som märkvärdigt nog fick så bra betyg av Rolling stone. Av någon anledning, vet inte riktigt hur, men i mitt slösurfande så ramlade jag över Projectors och videon till Stillness is the move. Tror det var titeln som fick mig att bara kika lite lätt. Märkligt tänkte jag först och sen kom jag till sans med hur jävla bra det egentligen var. Bra på ett vrickat och fantastiskt sätt. Har inte lyssnat in mig på albumet men singeln är fantabulös! I promise!



Spotify! : Dirty Projectors - Bitte Orca