torsdag 26 februari 2009

Pirate Bay och upphovsrättens själ


"Jag förstår inte den här diskussionen över huvud taget."
Bert Karlsson inleder en SR intervju kring vad han egentligen känner inför fildelningen. Det hade man ju aldrig kunnat gissa, att Bert inte gillar fildelning: "Medhjälp till mord åker man dit på" och avslutar intervjun med att "nu ska de sätta dit så många som möjligt, så hårt som möjligt."

Att öppna med en extrem är alltid tacksamt. Betala, inte betala men det är betydligt krångligare än så. Det kan man exempelvis se på när John Kennedy från ifpi förklarar varför Piratebay ska betala hundra miljoner skadestånd. En summa han tydligen dragit upp ur röven. Det finns många sätt att ifrågasätta, vrida och vinkla på det hela. Jag tänkte bara belysa en av de problem som upprättsskyddning kring fildelning innebär. Jag ska försöka förklara hur vi, människan egentligen tänker och hur ett privat förbud mot nedladdning helt enkelt inte går.


Nu måste jag varna för att det kommer att bli lite krångliga begrepp och en mer akademiskt idéframställning nedan. Något som nog egentligen ingen kommer att behöva bry sig om. Om man däremot vill ha en djupare förståelse kan man ju titta på bilden och filosofera lite, det går att förstå bara man vill och har tid. Vad jag ska börja med är att förklara en teori: "The theory of planned behaivor" med hjälp av figuren nedan.


Vi säger att det hela handlar om cigaretter och inte fildelning. Beteende är alltså en handling, att röka. Intentionen styrs av flera saker: Socialt tryck (subjektiva normer), vanan (percieved behavioral control) och slutligen attityd.
Om du redan är en storrökare är det inte så svårt att direkt hoppa till handling, du reflekterar inte direkt över det hela. Det kan jämföras med alla nikotinister som helt plötsligt får en idé om att sluta. För en icke-rökare känns det märkligt att man kan få i sig paket efter paket och helt plötsligt fundera på att sluta. Vidare! Ja, vi har alltså det sociala trycket, positivt samt negativt. Mamma och pappa vs. fjortonåriga kompisar, jag behöver nog inte gå in på det så mycket. Slutligen handlar däremot attityd om vilken inställning du själv har till att röka, vilka värderingar du lägger i handlingen. Du kan ju exempelvis kanske ta ett bloss på en fest men inte direkt köpa ett paket.

Nuså! Då byter vi ut blosset mot nedladdning. Om vi åtsidosätter hela dealen med vad en torrentfil är och hur det egentligen inte innebär att Piratebay lägger ut en film så kan vi med vår lilla modell se vad problematiken idag är med fildelning. I Sverige fildelar ungefär 700 000 personer. Det är många fjortonåringar som pushar för det helt enkelt i jämförelse med de föräldrar (läs Petter, Metallica + hollywood) som är emot det. Sen kan vi också fundera kring hur många som är storrökare, hur många tänker idag egentligen egenom vad det innebär att ladda ned något? När vi väl gör det, vad finns det då för amoraliskt i denna handling? Vilken värdering lägger du vid att ladda ned en fil egentligen?

"We are all creatures of habit. We can do most things without even thinking about them; our bodies take charge and do them for us."
Earl Nightgale

Den 25:e oktober 2005 åkte en 28 årig-Västeråsbo dit för att ha laddat upp filmen "Hip Hip Hora". Nu tar bolagen sig an en av rötterna till problemet istället. Hur givande kommer det i slutändan vara när internet är vad det är idag? Jag kan i en handvändning nämna åtta andra torrentsiter och då är det bara torrents vi talar om. Enligt SCB är den typiske nedladdaren en studerande man mellan 16-24 år. Mellan 65-74 år finns det inga som helst nedladdande kvinnor. Av 700 000 talar vi alltså om generationer där de flesta laddar ned. Generationer av vanedjur som har väldigt svårt att se det felaktiga i nedladdning som en handling. Kick the filesharing? Kick the habit!

onsdag 25 februari 2009

Fortsatta turer i München


Det finns bra samt dåliga saker med München. Några av de positivare sakerna är att det är billigt: öl och sprit kostar mindre här på krogen än vad det praktiskt taget gör på systemet hemma. Det finns också mycket kultur här, exempelvis har de en Kandinsky utställning som pågår här nu. Kandinsky, en ryss som var den abstrakta konstens skapare och har bland annat gjort verk som ni säkert känner igen, "Yellow, Red, Blue," "Improvisation 7," "Composition VIII," och "Contrasting Sounds." är bara några. Det är i vilket fall en unik turné som stannar här i München, Inte för att jag kommer att titta på den men det medger t.om. DN. Under veckan har vi vandrat en del i stan och det är någon slags Fasching här, folk klär ut sig halvhjärtat och dricker sprit. Jag tror vi var inne i stan vid elva-tiden i måndags och spritstånden, ölstånden samt würststånden var up and runnin. Det var någon slags show där halvklädda 30-åriga "tjejer" stod och viftade med armarna, en man med kamoflagefärg i ansiktet sålde konfetti på påse och många andra hade någon peruk på sig. Jag och Madde stod och tittade på förfallet sen gick vi till Starbucks och drack kaffe.

Två gånger har jag varit på bio också, de har faktiskt en hel-engelsk sådan här. Tyvärr är det ju mest tyskar som går på den. Inte för att jag har något emot tyskar men de som är där de gånger jag är där verkar inte ha alla indianer i kanoten. När vi var å såg "Hes just not that into you" (ja det är en chick-flick) så börjar hela upplevelsen ganska bessynerligt. En liten flicka sitter och bygger sandslott, en pojke går fram till henne och du förstår ganska snabbt att något dumt kommer hända den naiva lilla flickan med de stora blåa ögonen. Visst blir det så, pojken säger att hon är sämre än "poo" och hon börjar gråta, går till mamma berättar stötvist genom gråten om vad som har hänt. Mamman berättar då får den lilla flickan det som skall bli grunden till hela filmen. Först förklarar en berättarröst att "här är början till varför vi aldrig förstår när en kille verkligen är into you" sen förklarar mamman för den lilla flickan att den dumma pojken sa så bara för att "he likes you". Ok, fine hinner man tänka när man då sitter i sin stol och ser detta, när plötsligt hela salongen brister ut i en rejäl skrattsalva. Jag fattar ingenting, missade jag något? Är alla fulla utom jag? Bakom Maria sitter det också en snubbe som under hela filmen ideligen uttrycker "öh-o!". Vad det än är för något och hur obetydligt det än verkar vara så måste han med detta ljud påpeka att nu kommer det allt hända något. Den andra gången när vi var på nattabio och såg Milk, var det mest hur de alla skrattade på märkliga och inte alls roliga platser som störde. Vid sådana tillfällen kan man önska sig bort till laserpekande ungdomar och översättande föräldrar på svenska biografer, de tröttnar ivarjefall förr eller senare. Men om man summerar det hela med att man får köpa och dricka öl för tjugofem spänn på biografen så är det svårt att vara sådär irriterad i slutändan.


Liksom många byggnader har också tunnelbanan den där härliga DDR-känslan. Den invigdes 1971 och verkar helt enkelt ha fastnat där. Vid denna utgång satte tyvärr fasching firandet stopp för oss. Ett hinder var kanske att vi var ute först efter ett, men det ska inte vara något problem när klubbarna har öppet till åtta på morgonen. Problemet var snarare att vi ville sitta på en bar innan och tja, är alla lediga så är det för sent helt enkelt.

Det finns en trio, de kallas PONY-gänget, jag vet tyvärr inte varför men de har pärlplattesmycken som Maria har gjort, där det står det . De går alla i samma klass som Madde och de hänger helg ut och in på "La Liga". Maria som madde bor med har under helgtiderna kunnat dimpa hem runt soluppgång var dag. Vi splittade under vår utgång tillsammansupp oss och de som drog till "La Liga" fick en helkväll, vi andra som verkligen ville ha en öl på en bar trängdes och drack för att sedan köra en donk och åka hem. Ja, det finns bra och dåliga saker med München men ett sexpack med halvlitersöl för en sisådär fyrtio spänn slår aldrig fel.

lördag 21 februari 2009

Erste zwei tage in München

Meine ersten zwei tage in München ist Spaß gewesen. Ich habe bereits viel Spaßmaterial gesehen und erfahren.

Ich gegangen auf die Straßen


Ich bin auf einer Partei mit lesbischen Tänzern gewesen


Und heute ging ich, den ganzen großen Anblick zu sehen. Alle und alle, ist es eine Böe bis jetzt gewesen!

fredag 20 februari 2009

Vostok


Igår satt jag med min andra staropramen, läsandes Esquire, i väntan på att få stiga på planet till München. Tydligen är Lake Vostok en slags helig gral, den enda platsen med ett ekosystem som fortfarande är oskuld och ej impregnerat av människan. 25 miljoner år gamla hemligheter började granskas av Ryssarna för trettio år sedan. Ett redigt borrande som berättade om hur atmosfären såg ut och varje steg närmre färskvattnet var ett steg mot att hitta livsformer som vi aldrig har sett innan. Liknande livsformer som NASA vill hitta på Jupiters måne Europa. Tillsammans med den närbelägna s.k södra köldpolen är Vostokstationen jordens kallaste plats där kontinuerliga observationer görs. 1998 hade ryssarna kommit ned tre kilometer, några hundra meter från undervattens sjön. Då stannade de. Vetenskapsmän hade höjt sina röster, vad fanns egentligen där under? Och vad skulle hända om de borrade igenom? Ryssarna visste att om de borrade hela vägen ned så skulle deras borrar förstöra fynden och det enorma trycket som skulle skapats skulle resultera i en enorm geyser. Nu tio år senare fortsätter Ryssarna ändå, de tycker det är värt det. Säg mig, är inte det här början på en extremt bra sci-fi rulle? Vänta nu här! Det känns som jag redan har sett den.

torsdag 19 februari 2009

Förra årets roligaste band 2009?

I dessa Myspace- och PTB-tider känns det ju nästintill genant att inte ha hunnit lyssna sönder ett band ungefär lagom till dess att första singeln dyker upp i Itunes köpekatalog. Att lyfta fram ett band vars debutalbum funnits tillgängligt i över fyra månader är naturligtvis oerhört pinsamt.

Men liksom med fjolårets electroduo framför så många andra (läs: MGMT) verkar det som att årets hittills roligaste par (se nedan) inte riktigt fångade vår uppmärksamhet omedelbums, eller åtminstone inte min. I likhet med företrädarna är de färglada, musikaliskt ojämna och med ett betydligt hittigare och rakare tilltal än förestående trasselprettotext. Nevermind the självkritik, here's the Empire of the Sun:

onsdag 18 februari 2009

ταραχή


Ja, det står Kaos på grekiska, eller ursprungsordet till det. Den ursprungliga betydelsen av ordet är "rymd". I den tidiga kristendomen fick den en ny, missförstådd betydelse. Den betydelse som vi känns vid idag, nämligen "oordning". I den grekiska mytologin var Kaos den oändliga världsrymden, men det var inte en rymd som bestod av ett absolut tomrum. Det sågs som en formlös urmateria och Kaos var det som fanns innan allting annat och ur vilket uppstod "den bredbröstade jorden" Gaia.


En annan märklig vändning som ordet har gjort inom naturvetenskapen är just att det där inte betyder oordning utan snarare en viss typ av ordning. En ordning där en liten förändring kan skapa en stor i ett senare skede. Förändra något litet och du förändrar allting. En film som jag aldrig uppskattade men många andra tjatade om i dess glansdagar var Butterfly effect. I den så använder de sig av den del av kaosteorin som åsyftar just " the sensitive dependence on initial conditions". En liten fjärils vingslag skapar små förändringar i atmosfären vilket i slutändan påverkar en tornados vägbana eller askalerar den.När jag läst på kring kaosteorin har jag aldrig riktigt fattat den, om man ser den såhär; strikt populärvetenskapligt är det ändå lite begripligt.

tisdag 17 februari 2009

Fever Ray - When I Grow Up

Mer Fever Ray. Fantastisk video, och samma äckligt vackra känsla som ligger och lurpassar, eller som PSL uttrycker det: "Låt den rätte ... Fever Ray." Låten är f.ö. popübervetarens favorit från skivan.


When I Grow Up from Fever Ray on Vimeo.

måndag 16 februari 2009

The Hurt Locker


Believe it when four men
step from a taxicab in Mosul
to shower the street in brass
and fire. Open the hurt locker
and see what there is of knives
and teeth. Open the hurt locker and learn
how rough men come hunting for souls.

"Here, Bullet" av Brian Turner.

Helt filmad i jordanien, och det märks. En annan rolig sak är hur så många kändisar är med på små biroller lte här varstans. Kathryn Bigelow har inte gjort en film sedan Widowmaker och hennes comeback är, i min mening, FÄÄÄT. Det är en krigsskildring som får en att vilja spela skjuta skjuta skjuta lir. Filmen är också en av de bättre skildringarna av militärens vardag i Irak som jag sett. Utan att bli för övergripande á la Body of lies och utan att bli för moraliskt krigshetsande åt det ena eller andra hållet. Det underliggande temat är såsom i alla bra krigsfilmer människans tankevärld och hennes tampande med dödsångesten. Filmen visar en tidlös idé kring hur krig fungerar och hur pressen det åsamkallar utaspelar sig. Go watch, go watch now!

söndag 15 februari 2009

Nu visar det sig dock att ön aldrig har funnits.


Enligt forskaren och geologen Erik Sturkell har den mexikanska ön Bermeja aldrig funnits och det ger svaret på varför de mexianska politikerna har haft så svårt att hitta information om ön.

Allt bygger på felaktiga observationer som hängt kvar från 1600-talet.
När nya kartor tryckts upp har dessa felaktiga observationer följt med utan att man gjort någon nykartering över området.

Erik Sturkell skriver även att ett av de klassiska exemplen på icke existerande öar är den stora ön Frisland som skulle ligga söder om Island. Denna ö sattes på kartan 1558 av de Italienska (Venedig) bröderna Zeno. Denna icke-existerande ö fanns med på kartorna de kommande 100-150 åren, till dess man konstaterade att ön inte fanns. De Mexikanska öarna Bermeja och Negrillo, finns inte med i 'the Times' atlas och inte heller på National Geographic kartorna som jag har konsulterat. Bermeja beskrivs som en platt 81 km2 stor ö, men trots detta finns det inga bilder / teckningar från ön och det finns inga uppgifter att någon människa har varit på ön.

Att CIA skulle sprängt bort ön verkar mest osannolikt då det skulle krävas en enorm insatt för att lyckas med det och dessutom skulle de amerikanska skattebetalarna märka av det i sina plånböcker.

Ni kan läsa mer om det hela på DN.se

lördag 14 februari 2009

Mexico har tappat bort en ö...



2009-02-11 kunde man läsa i DN hur Mexikanska politiker försöker utreda hurvida en 80 kvadratkilometers ö vid namn Bermeja mystiskt försvunnit.

Hela historien påminner lite om tv-serien LOST, för er som inte följt serien kan jag avslöja att LOST-ön numera också är spårlöst förvunnen men det utspelar sig i en tv-serie där man lätt kan släppa på verklighetsförankringarna för ett tag.

Hur denna Mexikanska ö försvunnit finns det olika teorier om.

En av teorierna är att växthuseffekten påverkat havsnivån och helt enkelt dränkt ön.
En annan lite mer kontroversiell teori är att amerikanska CIA sprängt bort ön för att jänkarna ska kunna fuska till sig olja som finns i närområdet då ön spelar en viktig roll för att utmärka vart den Mexikanska gränsen går.

Vad som hänt är fortfarande oklart och nu kräver den mexikanska politikerna ett svar av den sittande presidenten i landet. Ön ska ha försvunnit nån gång under 90-talet är det ända dem vet idagsläget.

Källa : DN

Promoe släpper "Kråksången" den 22:a April!



Hej svejs!

Nu har den skäggiga mannen från Västerås snickrat klart på sitt första solo album helt och hållet på svenska! Den 22:a April beräknas albumet komma rykande färskt direkt ur Juju Records heta masugnar.

På looptrooprockers egna hemsida kan man läsa :

Promoe har fyra soloalbum och fyra album med Looptroop i ryggen – alla på engelska. Under den mer än tio år långa karriären har Promoe släppt låtar på svenska på vinyltolvor och samlingsskivor och levererat svenska gästverser på album med bl.a Timbuktu och Afasi & Filthy men han har aldrig tidigare gjort ett helt album på modersmålet.

På ”Kråksången” medverkar producenter som Astma, Filthy, DJ Large och Jimmy Ledrac samt gästvokalister som Timbuktu, Supreme, Afasi, PSTQ och Vincent.


Astma-producerade “Detta Har Hänt” är första smakprovet från “Kråksången”. Du kan ladda ner den gratis genom att klicka på länken ovanför. Sprid den gärna.

torsdag 12 februari 2009

Månadens outning: Jóhanna Sigurðardóttir


Ja, nu är detta inte en direkt outning i dess klassiska bemärkelse. Men det är kul none the less! Nu refererar jag då inte till det hysteriskt roliga namnet. Jag yrkar på att den första homosexuella regeringschefen har tillträtt, hade varit roligare om det hade varit en 20 årig blond porr-aktris men allt kan man inte få här i världen.

Tydligen har vi en "rosa järnridå i Europa" i homo-acceptans där öststaterna ligger hästlängder efter, enligt Juris Lavrikovs. Den ryska björnen fick ha en redig järnridå a lá imperia+industrialism och när vi väl ska skaffa oss en egen så blir det en rosa gayridå. Well, well.

I Sverige har vi I den svenska regeringen finns som bekant två ministrar som bryter heteromassan: Andreas Carlgren, som brejkade sin homosexualitet redan 1995, och Tobias Billström som är öppet bisexuell.

onsdag 11 februari 2009

Everything is just a few hundred klicks away

Den här går ut till Jocke och Tobster å alla andra grafiker heads med mac-cravings.

The great wall of china


Av världens sju underverk har vi hittills avverkat Cheops pyramid och då tog vi hjälp av Mikael Wiehes proggdänga "Keops Pyramid" (Spotify! : Hoola bandoola band - Keops pyramid). Idag tar vi hjälp av en mera pop:


We could have gone all the way to the Great Wall of China.
If you'd only had a little more faith in me.
In lieu of diamonds, gold and platinum reminders will still shine bright
All the king's men and all the king's horses
Can't put you together the way you used to be.
We could have been standing on the Great Wall of China

Spotify! : Billy Joel - Great wall of china



I sommras så läste jag om faktoider, en faktoid är en osanning som reproducerats så frekvent att många tror på den trotts att det bevisligen är fel. Att den kinesiska muren är det enda byggnadsverk som syns från månen är ett exempel på just en faktoid. Att kunna se muren från månen skulle motsvara att se ett hårstrå från tre och en halv kilometers avstånd. Kinamuren är inte heller idag särskilt hel utan endast vid olika turistcenter är den helt återställd. På vissa platser har stenen från muren använts till vägar och hus, det finns även en hel del graffiti att skåda på den.

Men nu ska vi inte fortsätta att skymfa ett så grandiost byggnadsverk. Vi ska inte tala om muren i dagens kapitalistiska värld. Vi ska tala om den genom den antika världens ögon.


Den var när Qin Shi Huang enade Kina 221 f.kr. som han bestämde sig för att bygga muren. Han började med att beordra nedrivningen av de tidigare murar som skra genom hans imperium och ville med sin nya mur skapa de nya statsgränserna. Längs med muren har man använt de material som funnits tillgängliga. I bergstrakter är det därför mestadels sten från bergen som byggt torn och väggar. På andra platser har ihoppressad jord fått bli byggstenarna. Det är därför som just vakttornen vilket oftast var på höjderna är de bäst bevarade idag.
Kinamuren har byggts och återbyggts under flera olika dynastier genom historien. I slutet av Ming dynastin så agerade muren skydd mot Manchu invasionen på 1600-talet. Olika Mongoliska räder gjorde också muren viktig att reparera och upprätthålla. Ming, huvudstaden i dåtidens Bejing var extra förstärkt och det är en av de delar som stått emot tidens tand.


Kinamuren i nuffror:
  • Det sägs att Ming muren vaktades av en miljon män

  • Två till tre miljoner kineser dog vid byggandet av muren

  • Kinanmuren sträcker sig 6 400 km vilket ungefär motsvarar så långt som Ulf S. Sighede från Ängelholm bestämde sig för att gå 2007 (Ängelholm till södra Spanien)

  • Den kinesiska murens bredd ska motsvara fem ryttare, sida vid sida.


tisdag 10 februari 2009

Dee D. Jackson - Automatic Lover (1978)



En annan favorit med samma budskap.


Spotify! : The Teddybears - Automatic lover

måndag 2 februari 2009

J. Tillman - Vacilando territory blues

Jag betalade för att ladda ner skivan,helt enkelt för att den inte fanns att ladda ner på den vanliga vägen och sen sen av någon anledning fick jag för mig att titta in på Spotify. Det var länge sedan man köpte en skiva, tror det är den tredje digitala jag betalar för. Nu kan man ivarjefall lyssna på den på sin lilla ipp-odd.



Spotify! : J. Tillman - Vacilando territory blues

söndag 1 februari 2009

Specialskola för begåvade elever -83

Reportage i Barnjournalen om en skola i USA där eleverna måste ha en intelligenskvot högre än 130. En given favorit är när Kenny "löser ett knivit problem på den svarta tavlan."