fredag 31 oktober 2008

Ett par veckor med Spotify.


Spotify är ett program som låter användaren strömma musik från ett enormt bibliotek. Det finns tre olika sätt att få tillgång till tjänsten; via ett månadsabonnemang (99 kr), ett dagspass (9kr) eller ett gratisalternativ med reklam. Gratis alternativet är i dagsläget låst och det krävs en inbjudan för att få tillgången till den. (Köper man månadsabonnemanget får man två inbjudningar att ge bort)

Fördelen med Spotify
Namnet Spotify kommer ifrån en mix av orden spot och identify och det är precis vad skaparna vill att användaren enkelt ska kunna göra. Eftersom låtarna strömmas kan man på ett väldigt enkelt sätt konsumera mycket musik. Man söker helt enkelt på den artisten, låten eller det albumet man vill ha och sedan är det bara att klicka sig runt bland de låtarna man letade efter. Musiken startar direkt när man klickat på en länk och man tänker inte på att den faktiskt laddas ner. Kvaliteten är bra även om känsliga kan hävda att det är något plattare ljud än vad de är vana vid, det är dock inget jag har stört mig på.

Biblioteket är väldigt stort och det är sällan man inte hittar det man söker (även om det händer). När man klickat in sig på ett band/artist så hittar man alla deras tillgängliga album, singlar och samlingsalbum, större band/artister har även belönats med en kort biografi och en funktion som tipsar en om liknande musik. Högst upp finner man även de fem populäraste låtarna vilket ger en snabb och bra överblick.

Dela med dig
När du hittar en bra låt kan du enkelt skapa en låtlista och lägga till låten där. Du kan även dela din låtlista med andra användare, vilket är ett klockrent sätt att tipsa varandra om musik. Funktionen är även perfekt för kommande fester, då man i förväg kan be folk lägga till den musiken som de vill lyssna på.

Programmet är väldigt enkelt att förstå och liknar till stor del iTunes, dock känns det betydligt mer smidigt och snabbt (installationen tar bara 1.3 Mb). Gratisversionen, som är reklamfinansierad avbryter efter ungefär var 6:e låt och spelar en reklamgingel, utöver det fungerar den precis som de andra versionerna. Jag köpte dock ett månadsabonnemang direkt och efter två veckors användande måste jag säga att älskar Spotify och förstår inte hur jag klarade mig utan det.

www.spotify.com

tisdag 21 oktober 2008

Masdar initiative


En del saker måste kosta pengar, en del saker känns bara för overkliga för att besanna.
När det gäller att göra grandiosa storverk genom arkitektur, och där göra det så flådigt att det passerar någon slags obehaglig gräns för vad som skall skapas, så ligger nog Arab emiraterna hästlängder före all annan civilisation på planeten. Bara där, exempelvis, kan man hitta aircondition bussplatser och inomhusskidanläggningar vilket förmodligen känns sunt då det är en snitttemp på 35 grader utanför. Många har nog hört om, Oqyana-World First, "the man-maid islands of the world" utanför Dubai där hela världen har återskapats i en serie av semesteröar.
En mer hållbar och spännande sak som skapas just nu är ändå Masdar city. Masdar City är en stad i utveckling, den befinner sig i Abu Dhabi och det hela är ett projekt som Masdar initiative håller på att utveckla. I staden så skall inget skräp skapas, inga avgaser avges (alltså 0% koldioxid) och du ska ha möjlighet att komma till allt du behöver inom 200m.

Det hela kostar 20 miljarder dollar och tar 8 år att slutföra. Transportsystemen som planeras, utöver cyklar samt att gå då som förmodas bli vanligaste sätten att ta sig fram, känns strikt sci-fi som sig bör.

Infomercial:


mer galna grejjer i Dubai:
Roterande torn
jätte jätte jätte lång bro-väg
Burj Dubai
Burj Al Arab

söndag 19 oktober 2008

Eminem "Relapse"

Tja, han som slutade skall åter komma igen. Såsom så många andra hollywood singsters så är det helt enkelt för svårt att bara sluta med det man gör. Inför Eminems boksläpp av "The way I am" så meddelade han i onsdags på ett releaseparty att han kommer att släppa en helt ny skiva. Med på skivan avslöjade han också att 50-cent kommer medverka och Dr.Dre står för en del produktioner. Han gav också folket en freestyle:

måndag 13 oktober 2008

Opp å Hopp + Fredag

Afasi & Filthy har glidit över till Norge och skapat "Opp å Hopp" med Onkel P som i vanliga fall brukar droppa skit med sin vapendragare Jaa9.

Lyssna här

Sen kan ni kolla in Jaa9 och Onkel P's senaste singel "Fredag"

söndag 12 oktober 2008

Far och Son - Panik

"Far och Son" släpper sin singel samt video på Swebits och Piratebay, därmed ställer de sig bakom Timbuktu som för månaden gjorde samma sak. Det verkar inte räcka för Frej Larsson med Maskinen och Slagsmålsklubben. Det verkar det inte heller räcka för Simon Gärdenfors med serietidningar och Las Palmas. Kanske vill de bara göra något tillsammans, och ja, det borde de ju ha gjort för länge sedan.

tisdag 7 oktober 2008

Svensk skit på tapeten

jäää va säger man, har inte skrivit ett skit på skitlänge så jag tänkte att jag skulle droppa nå halvny skit...

Petter - Min Click (feat. Kihlen)