måndag 28 maj 2007

James Jean graphic design inc.

James Jean har gjort covers till bla the donnas och flera illustrationer till tidningar som Future Music, Time, Washington Post. Han har också jobbat med Burton nydligen. Jag har slängt upp några av hans illust. nedan, riktigt drömska bilder och det är alltid lika kul att hitta en grafiker och se hans portfolio. Oftast har man stött på den ena eller det andra ute i samhället, som reklam eller på någon produkt. Oftast utan att se till vem som ligger bakom verket. bilderna är tagna ur hans schetchbook, helt sjukt att nån kan sitta och klottra ner sånt superbt .. glid in på hans sida och se om ni stött på nått ute i vida världen med hans signatur på. Det kan det allt vara värt.




Dr. Seuss and The Sneetches

Theodor Seuss Geisel skrev under 40 och 50-talet i Amerikat en drös serier under psudonymen Dr.Seuss. Det närmsta vi mött Dr. Seuss är väl genom den hemskt dåliga icke animerade filmen "Cat in the hat" med Mike Myers som den galna katten vi också får möta i början av "The Sneetches". Ta tio minuter och känn på amerikansk kult. En typ av kult vi kanske skulle känna igen i Dr snuggles eller Balthazar.



fredag 25 maj 2007

Animation och strips på hög cynisk avantgarde nivå.


Wulff Morgenthaler gör nog de roligaste striparna jag läst på länge. Man kan prenumerera på den via RSS feed eller rakt ner i den elektroniska brevlådan.

Vidare minns jag fantastiska Don Hertzfields "Rejected". Humorn påminner om Morgenthaler men kanske är det mest banansekvensen i Hertzfields animation som får mig att tänka påt´.. hur som extremt roligt:

torsdag 24 maj 2007

Hermann Rorschach och bläck på papper


1921 utvecklade schweizaren Hermann Rorscharch ett nytt psykologiskt test. Han följde Freuds banor och det var meningen att testet skulle få fram personligheten och emotionella funktioner hos patienter. De skulle kommentera olika bläckfläckar och på så sätt skulle deras omedvetna kunna studeras. Kritiker menar att om du ska kunna få fram något ur ett sådant test måste bläckplumparna ha någon mening från början, vilket de inte har. Förespråkarna menar då att det är själva tankeprocessen där patienten skapar mening ur det meningslösa som är det intressanta, även om det inte är förklarat exakt hur den processen fungerar.

1986 kommer DC comics ut med "Rorschach", en historia om en ny seriehjälte i Watchmanserien om superhjälten med samma namn. Den handlar om Walter Joseph Kovacs, en son till en hora. Walter växer upp på barnhem och blir ett ess i skolan där han också får reda på hur hans mor hade blivit mördad. Vidare vid 16-års ålder jobbar han på ett klädföretag och får där tag på ett underligt tyg utvecklat av Doctor Manhattan. Tyget innehöll elaka flytande vätskor som hölls på plats mellan två lager av latex. Det var två typer av vätskor, en vit och en svart som hela tiden skiftade beroende av tryck och värme och formade symetriska tryck i likhet med rorschachtestet. En kvinna hade beställt en klänning i tyget men lämnade strax tillbaka klänningen varpå Walter tog hem tyget och exprimenterade på det. Senare bli kvinnan som skulle köpt klänningen mördad framför en byggnad och Walter bestämmer sig för att ta lagen i egna händer. Han går hem och gör en mask av tyget och blir Rorschach och ska hämnas alla utsatta människor enligt sannt seriehjältemanér.

Kan det ha varit världens bästa idé eller vad? En seriegubbe gjord efter ett psykologiskt test, om ni vill läsa mer om mannen trust in (Wiki).

tisdag 22 maj 2007

Decleration of independence, 1776


Den förste som skrev under självständighetsförklaringen var John Hancock, presidenten i Second Continental Congress. En nyetablerad grupp med representanter ifrån de tretton Brittiska Nordamerikanska kolonierna i amerika. Större delen av självständighetsförklaringen var skriven av Thomas jefferson, en man som skulle komma att bli USAs tredje president (1801–09). Thomas dog för övrigt samma dag som John Adams, Amerikas första vicepresident och han var också landets andra president (1797–1801). De båda dog på 50 årsdagen av signeringen av självständighetsförklaringen som skrevs under den fjärde Juli 1776.

När kongressen hade nöjt sig med den första versionen skickades den till en tryckpress där 150 till 200 kopior gjordes. Kopiorna skulle komma att kallas "Dunlap Broadsides".
En av kopiorna fick George Washington (Amerikas blivande förstepresident 1789-1797) två dagar senare, den sjätte Juli. Den nionde Juli 1776 läste han upp det för sina trupper. Den 18 Juli bestämde sig kongressen för att göra saken propert och anlitade en handskrivare, Timothy Matlack som skrevs under av Jon Hancock och sekreteraren Charles Thomson. Den andra och slutgiltiga skrevs ned av Mary Katharine Goddard och skrevs under av alla närvarande.

Ända fram till 1989 trodde det finnas bara 24st kvar av The dunlap broadsides tills en herre köpte en tavla för fyra dollar på en loppmarknad. Den inramade tavlan visade sig innehålla ännu ett exemplar av dunlaptrycket och såldes på en auktion för 8 140 000 dollar i Juni 2000.

Newton och galenskaper


Newton var som många gamla döda gubbar väldigt smart. Men han var också väldigt väldigt tokig. Ni får läsa ett fint udrag ur Bill Brysons "En kortfattad historik över nästan allting":

"Newton var definitivt en konstig prick, men en ensamvarg, glädjelös, retlig på gränsen till paranoid, berömd för sin tankspriddhet (sedan han svingat ut fötterna ur sängen kunde han enligt vittesbörd bli sittande i timmar, förstelnad av det plötsliga tankeflödet i sitt huvud) och kapabel till det mest märkliga konstigheter. Han byggde ett eget labratorium, det första i Cambridge, men ägnade sig sedan åt de mest bisarra expriment. En gång stack han in en lång synål - i ögonhålan och körde runt den "mellan mitt öga och benet så näraögats baksida jag kunde" bara för att se vad som skulle hända. Det som hände var mirakulöst nog ingenting - åtminstone fick han inga bestående men. Vid ett annat tillfälle så stirrade han in i solen så länge han stod ut för att avgöra hur detta skulle påverka hans syn. Han slapp återigen bestående skador, även om han fick tillbringa några dagar i ett mörklagt rum innan hans ögon förlät honom."

Han var ett galet geni helt enkelt. Han utvecklade förutom hela den där gravitationsprylen en ny formel för diffrential- och intergralkalkylen som student. Men berättade det inte för någon på 27 år. Han utvecklade optiken och läran om ljuset men väntade återigen 30 år. Halley frågade Newton om planeters rörelse, själv troende att de var elliptiska men inte säker på varför, dock fast målmedveten om att ta reda på det:

"Sir isaac svarade genast att de borde vara en [ellips]. Doktorn (Halley) fylldes av glädje och häpnad, frågade honom hur han visste det. "Jag har givetvis räknat ut det", svarade han, varefter dr Halley utan ytterligare dröjesmål bad om hans beräkning. Sir Isaac letade bland sina papper men kunde icke finna den."

Det hela resulterade hur som have i att Sir Isaac Newton drog sig tillbaka i två år och studerade fenomenet vilket resulterade i mästerverket "Philosophiae Naturalis Principia Matematica". Allt föll på plats, newton blev överdröst med beröm och det är än idag svårt att ifrågasätta något kring hans slutsatser.

"Naturen och naturens lagar låg och gömde sig i mörkret; Gud sade: Varde Newton! och allt blev ljust."
-Alexander Pope, gravskrift avsedd för sir Isaac Newton.

läs vidare om killen.. han är värd det. (Wiki)

måndag 21 maj 2007

Dom kommer nu, mhm .. dom kommer ...

Till skillnad från många som han jämförs med kan faktiskt Sylväster agera. Det kanske inte behöver göra uppföljaren bra men den kommer att vara blodig. Den kommer att vara hård. Och från vad jag har sett kommer den nästan att vara sevärd:



Vidare har vi också Bruce och hans cinematiska arv, sitt legacy. En man som förföljt honom ända sedan han visade sin nuna på den stora bioduken kommer att ta fram allt han har kvar och hämnden kommer än en gång regera på bioduken!



Med uppföljare som Pirates of the carrabean: At world´s end, och en åtekommande gammal barndomsfavorit Transformers så kommer hela sommaren att vaggas in i ett alldeles speciellt och lyckat biomörker. Titta dock för Guds skull på Spiderman 3, seciellt inte runt tvåtiden på en söndag med 100 barn.

lördag 19 maj 2007

Festivalhistorier



Jag satt och kollar runt lite på Roskilde-Festivalens hemsida och kom över en fantastisk festivalhistoria som jag vill dela med mig av.

Arrangörerna har anordnat en tävling där den som skickar in den bästa festivalhistorien som handlar om borttappade tält, vinner ett tältdelux paket.

Det blev en Engelsman som vann iår, och det var verkligen en bra historia :

---
---

Lost tent story!!..........

So I went to the V festival in England a couple of years ago, had a few too many beers and finished the night off with a great set by the Red Hot Chili Peppers. By this time I'd lost all my friends and the battery on my phone had died a couple of hours ago. I stumbled back to my tent and was surprised at how easily and quickly I'd found it. I put it down to the bright blue outer sheet and the fact that my sleeping bag was bright red which could be seen clearly as I was sleeping in the porch area at the front due to 3 of us sharing a two-man tent.

Anyway, after a pretty deep sleep I was woken by some guy asking who I was and why I was sleeping in his friend Dave's sleeping bag and come to think of it, did I know where Dave was?! I realised I'd found the wrong tent, although it was exactly the same model. The sleeping bag however, was only really similar in colour. I made my apologies and informed him that I had no idea where Dave was and explained my mistake. The time was about 7am and it took me about an hour to find my tent.

When I finally got there I noticed my sleeping bag looking far bigger than I remembered it. I soon realised someone had made the same mistake as me and was snoring away in my sleeping bag. My friends were completely unaware of the situation inside the tent and could also be heard snoring loudly. I awoke the person in my sleeping bag and told him that I was sorry but could I have my sleeping bag back. He was very apologetic and said he was sure it was his last night but now realised that although the tent was the same model, the sleeping bag was only similar in colour. I asked him if his name was Dave and the look on his face was priceless!! I explained how we had managed to swap tents without either of us realising. We said our goodbyes and I never saw Dave again.

The following night I managed to locate my tent after attaching a piece of white cloth on top so that I didn't make the same mistake again!!

Andrew Strong

torsdag 17 maj 2007

The hunting of the Snark


En karta. Alla borde ha en favoritkarta och här är min.
The Hunting of the Snark (An Agony in 8 Fits) från 1876 skrevs av Lewis Carroll. Kanske mest känd för att ha skrivit Alice i underlandet men han har också skrivit en bok vid 42 års ålder om en sjöjakt efter ett fantasiväsen. Boken är helt galen, den är indelad i åtta delar och i en så visar bland annat en av huvudpersonerna, Bellman, resten av gänget på skeppet sin karta.


He had bought a large map representing the sea, Without the least vestige of land:
And the crew were much pleased when they found it to be A map they could all understand.
“What’s the good of Mercator’s North Poles and Equators,Tropics, Zones, and Meridian Lines?” 
So the Bellman would cry: and the crew would reply
“They are merely conventional signs!"
“Other maps are such shapes, with their islands and capes!But we’ve got our brave Captain to thank: (So the crew would protest) “that he’s bought us the best—A perfect and absolute blank!”


Alla är alltså skitnöjda över att få se kartan som egentligen de inte har någon som helst möjlighet att navigera efter för att det bara finns, tja, vatten på kartan.



Här går Bellman iland med Baker Banker "by a finger entwined in his hair".
Läs mer om boken på (Wiki).

onsdag 16 maj 2007

Norsk musikkultur i sitt esse


Livet har ordnat det så att jag numera har en underbar flickvän från det härliga landet i väst, nej nej det är inte USA utan Norge.

Therese har fått mig att börja gräva djupare i norskhihop och jag har blivit positivt överrakad av vad jag hittat.

Först och främst måste jag tipsa om Ravi som egentligen heter Ivar men valt att kalla sig sitt namn baklänges.


Ravi og DJ Løv - Tsjeriåu



Jag har även snubblat över Gatans Parlament som jag redan innan visste om men inte följt upp så bra. Här nedan kan ni digga en fet låt de gjort med Promoe från Looptroop.
Gatas Parlament - Antiamerikansk dans med Promoe


Tänk om



Jag levererar en sjuttondel rå hårdbarkad saft, och resten delar vatten
Jag och min vän ser på varandra .. och det är roligt
-Tänk om det här var piss, jag skulle inte ha sagt det till dig och du skulle dricka det, sen skulle du inte märka nått. Tänk om du var jag, och du skulle ångra dig jätte JÄTTEMYCKET ... Vad skulle du göra då?

Jag och min vän brukar dela en lek; Tänk om

-Tänk om du hade en kamera istället för ögon, du skulle va tvungen att ta bilder på folk och sen skulle allt som hände hända efter liksom, eller ...
-Eller?
-Eller så skulle du äta ett kilo bajs
-Det beror på vems bajs det är
-Vems bajs ... vems bajs!? Du skulle alltså seriöst kunna tänka dig ha en kamera istället för ögon?
-Ja, annars skulle folk som jag var med bara vilja se hur de såg ut på sina bilder, och
-Och?
- och .. och om jag hade en kamera skulle jag komma ihåg när jag var full och vad jag gjorde då. Ingen skulle kunna hitta på saker sen skulle jag säkert bli känd och säkert rik också ...
-Meh, nu är det ju jag som bestämmer jue!
-Okokok .. Tänk om .. tänk om jag var död vad skulle du göra då?
- ..

Jag och min vän ser på varandra, det är inte så roligt längre. Vi kanske ska se på TV eller nått .. fast det är väl bara reklam.




tisdag 15 maj 2007

Nobels efterskalv.

Innan Alfred Nobel dog 1899, hade han i Paris den 27 november 1895 skrivit ett testamente. I det ger han sina brorsöner en summa av två hundra tusen svenska riksdaler var och listan med folk som ska få cash fortsätter nedåt i summor till hans brorsbarn Hjalmar, Ludvig, Ingeborg och Tyra "hafva hvardera hos mig mot quitto innestående Tjugo Tusen Kronor" . Han avslutar det hela med "vilja att efter min död pulsådrorna uppskäras och att sedan detta skett och tydliga dödstecken af Kompetenta läkare intygats liket förbrännas i såkallad crematorieugn."

Nu är det inte detta man minns honom för varje år. Utan hans middag.. eller som Douglas Adams påpekar angående festmiddagar i någons ära "inte direkt hans middag för då skulle den vara väldigt kall vid det här laget" (D. Adams Dirk Gentlys Holistic Detective Agency). Ok back on track, var var vi? Jo juste, det handlade om det som var mellan att ge bort 20 tusen till sina brorsöner och skära upp hans artärer. Där nämligen så kommer det fina i kråksången:

"Öfver hela min återstående realiserbara förmögenhet förfogas på följande sätt: kapitalet, af utredningsmännen realiserade till säkra värdepapper, skall utgöra en fond, hvars ränta årligen utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta." (nobelprize.org)

I mitten av 1960-talet låg Stora delar av Indien i krig och en enorm svält drabbade landet, även då USA skickade öven en miljon ton säd ... (notera gärna att det inte är ... SÅN säd.)

1970 får Norman Borlaug fredspriset för hans "Dwarf Wheat" ett framodlat vete med en kortare och starkare stam vilket bla gjorde att Pakistan kunde producera nästan dubbelt så mycket vete. Något som gjorde att de var självständiga inom veteproduktionen 1968. För första gången sedan 1960-talet kunde matproduktionen överstiga populationens utveckling i Indien. Bourlaug hade startat en revolution för u-länder, en revolution som mer eller mindre utplånade svälten och räddade miljontals liv i Asien.

Idag är de största problemen att utvecklingen inom exempelvis jordbruk hos länder i nöd inte ens har kommit så långt som indien var under 1960-talet. Många organisationer försöker hjälpa till i exempelvis (och främst) Afrika. De åker ned, skaffar getter och farmprylar. Problemet är att de inte kan stanna länge nog .. När de åker efter möjligvit ett år så slutar det oftast med att djuren blir slaktade och jordbruksidéerna dör ut i tid till nästa generation ska ta över. Ett annat problem är också så klart att de flesta dör innan de blir tjugo pga Aids. Hela infrastukturen är helt kass och inbördeskrig råder hipp som happ.

Om ni vill läsa mer om Dwarf Wheat och Norman Bourlag, trust in (Wiki)

Google fördummar oss


Jag läste på IDG.SE idag om hurvida Google's pricksäkra sökträffar påverkar våra kunskaper negativt. Förr i tiden när man satt och funderade på något man inte riktigt kom ihåg, tog man ofta hjälp av vänner, faktaböcker eller i vissa fall hemsidor på nätet.
Men det var aldrig så att man automatiskt satte sig framför datorn för att söka upp informationen man var ute efter, för då visste man att det kunde ta lång tid att hitta rätt och dessutom var källorna inte så pålitliga alla gånger.
Nu har Google blivit så effektiv i sökningen av information att den nästan aldrig prickar fel.Om jag inte minns vad Ukrainas huvudstad heter söker jag enkelt på
"Ukraina +huvudstad" på Google och vips så har jag svaret "Kiev" framför mig.

"Stan Schroeder på sajten Mashable.com skriver att den här utvecklingen leder till att vi blir allt mer fördummade. Han menar att det inte längre finns något större behov av att komma ihåg viktiga fakta så som när viss president regerade eller vad huvudstaden heter i ett visst land. Allt finns ju samlat under Googles vingar och kan enkelt slås upp på ett fåtal sekunder."
Jag skulle vilja påstå att eftersom man vet att det är såpass enkelt att ta reda på information kan man bredda sina kunskaper dubbelt så snabbt som man annars kunnat om man inte hade tillgång till den snabba informationen.
Jag tycker åtminstone att eftersom jag ofta använder mig av google och wikipedia så utökar jag mina kunskaper snabbare än om jag varit tvungen att gå till ett bibliotek för att söka efter det jag är ute efter. Det har man inte ork eller tid med och väljer istället att strunta i att ta reda på den exakta faktan.
Nej, Stan Schroeder har fel. Om man är oallmänbildad och inte tar till sig den informationen man söker efter blir man möjligen fördummad men om man är normalt funtad så minns man det man en gång sökt efter och behöver därför inte söka efter informationen igen.

Hur du överlever en "School shooting"













Jag hittade en överlevnads checklist (gaad vad mycket svengelska det blev här nu). Allt som allt, på en skola, om du möjligtvis åker till amerikat dvs, så ska du agera ut följande försiktighetsåtgärder vid en skjutning:

1. Lär dig "lockdown" proceduren - De flesta större skolor i staterna har en, bla ska du hålla dig till hörnen i klassrummet. Du ska också hålla dig fri från fönster och öppna dörrar.
2. Om du hör ett skott avfyras, agera på följande sätt:

  • Om skytten är i närheten, Hitta skydd eller lägg dig på marken platt nedåt (skyddar vitala organ, skytten tror kanske du är död och så blir du "mindre"
  • Om du ser skytten men är en bit ifrån, spring ifrån i ett sick-sack mönster
osv osv .. läs mer på Wiki-how.

måndag 14 maj 2007

Derren Brown, NLP and Russian Scams

NLP eller Neuro linguistic Programming utvecklades på 1970 taler av Richard Bandler och lingvisten John Grinder. Det handlar i grunen om att en individs tankar, rörelser, gester och ord interagerar och skapar en persons uppfattning om världen. Vetenskapligt har NLP aldrig bekräftats men det används ändå inom terapi och är därför lite utav en het potatis.

Genom exempelvis Anchoring så kan du skapa en koppling till en idé eller känsla, trycka på höger öra när du är glad och riktigt arbeta in känslan där kan man säga. Derren Brown använder sig av just NLP och Anchoring i klippet nedan, han lyckas känna av en persons rörelsemönster och insinuera till personen vad han ska göra. Det andra klippet är en förklaring av hur han går till väga. Derrren Brown har ofta blivit ifrågasatt, däribland för att han använder sig av vanliga magitrick men lurar tittaren och personerna som han gör tricken på genom att antyda att han använder sig av hypnos och dylikt. Han använder sig av hypnos och är nogrann med att berätta att det inte används några skådespelare. Då han ofta använder sig av TV-mediet är det ändå något som många ifrågasätter. Här kan ni läsa mer om Derren Brown och NLP (Wiki).




torsdag 10 maj 2007

Finlandsfärja och tävling


Jag gjorde ett bidrag till nån slags tävling på p3 om det värsta minnet från en konsert. Jag spädde nog på det lite som sig bör men allt hände på den där båten. Jag brukar inte tävla men sitter med radion igång och skriver en tenta. Allt som gör att jag slipper hålla på med den här tentan är värt att ta tag i. Det är mycket att ta in, så kära läsare ta det lugnt. Ett djupt andetag och kör i vind.. Du klarar det. Jag vet. Om ni bara läser så berättar jag sen för er om jag vinner något ..

Hej populär.

Här ska jag berätta för er om det värsta offentliga musikframförandet som jag tagit del av. Det hela tog plats på en finlandsbåt, en farlig början.
Jag och mina kamrater skulle göra det man brukar göra på en finlandsbåt, vilket ledde till att vår hjärnkapacitet tillsammans med alla icke arbetande på båten, motsvarade dreglande senildementa gamla gubbar som vårdslöst springer omkring helt fria från ansvar. Dricka, restaurang, mat, dricka, hytt, "förfest"-dricka och sen iväg till evenemanget eller konserten som skulle ta plats. Vi entrar platsen där fattaru skall spela, golvet är helt tomt och enda rörelsen i rummet är vid barerna där vagt liv verkar finnas. Fattaru entrar scenen sedvanligt sent som sig bör, och vi står en tio personer vid räcket och gormar. Det visar sig att en ur bandet har missat båten men "the show must go on" som dom säger. Vi får höra en två tre låtar innan skivspelaren hoppar ur pga den pågående stormen utanför båten. Min kamrat som står brevid mig är i en helt annan värld och börjar skrika högt och väl ljudande "NEEEEEEEJ!". Nu är vi inte speciellt många i rummet så en i bandet går fram till honom vid kanten och säger att de inte riktigt kan rå för vad som händer. Min kamrat svarar med ett "NEEEEEEEEJ!" och bandmedlemmen förstår att det verkar meningslöst att resonera med min kamrat. En låt till och elen försvinner. "NEEEEEJ!". Killarna i fattaru börjar bli otåliga och oförstående, vet inte riktigt vad de ska göra. En halv låt, skivan ballar ur igen. En av mina andra kamrater kommer tillbaks från toaletten med ett par kalsonger i ena handen, "Jag stod vid pissoaren och skulle prutta och råkade bajsa på mig lite, maten som vi åt var nog inte så bra.". Jag känner hur jag själv börjar oroa mig i magen. Samtitigt: "Freestyle! Freestyle!" två av mina kamrater börjar skrika åt fattaru nu när de inte blir entertainade längre. Killen i bandet böjer sig ner till min kamrat igen och säger att han själv kan väl freestyla. "FREESTYLE!" "FREESTYLE!" och mans ser uppgivenhet i fattarukillens ögon, samtidigt måste jag hålla för munnen på min andra kompis som just skall börja försöka att just freestyla. Där någonstans tog konserten slut och där började bara allt som egentligen skulle gå fel under hela resan. Vi fick inte se någonting egentligen, inte en hel låt utan att nått gick snett och ingen hade vi att dela upplevelsen med förutom en handfull människor. Som konsert är det nog det värsta jag varit med om.

Frida, dunka mig gul och blå (Originally Posted by Gno)


Nu har jag snubblat över ett rykte om att en viss skånsk flicka vid namn Frida ska ha komponerat en riktig snusklåt som fått hela sverige att spettsa öronen.

Det hela har resulterat i en fantastisk spridning av hennes låt som hon knåpat ihop på amatörmässigt vis, en hemmastudio i garderoben eller dylikt. Låten har fått såpass mycket uppmärksamhet att de större radiostationerna börjat prata om att det kommer att bli årets stora sommarplåga.

Frida är medlem på whoa.nu vilket är sveriges största hiphopcommunity och det var där låten först lades upp. Vi snackar alltså om en snuskig raplåt på skånska.
Visst låter det inte så bra? Men sverige lyckas alltid ta fram bottenskrapet när det gäller sommarplågor och det här är inget undantag, låten är riktigt usel men faaan va den sätter sig på huvet.

onsdag 9 maj 2007

Hål i örat i teh shit

Hej alla!
Jo nu är det så att jag har bestämt mig för att Jocke ska ta hål i örat. Det liksom bara kom till mig när jag borstade tänderna igår, sen har jag vägt fördelarna mot nackdelarna åt honom:


Fördelar:
1. Det är coolt, inte bara för att jag har hål i örat utan för att många andra har hål i örat som är häftiga.
2.Om vi tittar på jockes ansiktsform så ser vi också att han skulle passa i det. Hans linjer behöver hål i örat
3. Blinget skulle också lysa upp hans annars lite för snälla ögon.
4.Jag har hål i örat
5.Det gör ont, och att ha ont är coolt

Nackdelar:
Det gör ont

Jag har planerat att ta en öl med honom. Kanske på hans jobb och sakta lägga fram det med alla retoriska knep jag kan hitta i fickan.
"Hej jocke!" skulle jag säga "Nämen hej Sebbe!" skulle Jocke säga, glad som alltid att se mig. "Vad sägs om att dricka jättemycket öl och bli sentimentala?" "Låter bra Sebbe!". Inne i alkoholdimmornas dis skulle jag sedan slänga fram ett och så skulle han nappa på det hela lätt som en pannkaka. Jag skall även försöka få med några på hela grejjen. Folk skulle kanske helt sonika kunna säga "Nämen jocke, du skulle ju passa med hål i örat". Alternativt får jag söva ned honom och göra allt själv.
Jag har gjort en bild på hur häftig, "rad" (raäed) han skulle bli:

Nu är det fel typ av örhänge, egentligen ska det vara ett sånt där cleant som jag har. Lite gnistrande sådär men det var för svårt att gestalta, illustrera. På is the shit kan man vidare se hur viktigt det är för jocke att ta hål i örat: http://haliorat.istheshit.net/

Miljöhets

Kanske är det för mycket om hela det här med global warming och växthuseffekten. Självklart är allt amerikas fel, självklart är också att man egentligen inte behöver göra så mycket åt saken då allt förmodligen ändå går åt helvete. Men jag hittade lite små fina saker man kan (eller inte kan) göra.

• Bara genom att byta ut en fjärdedel av riset mot potatis så minskar du
utsläppen av koldioxid med 6 kilo.

• Byt ut hälften av dina färska tomater mot morötter och du minskar
utsläppen med 6 kilo.

• Samma minskning åstadkoms om 25 halvliters pet-flaskor byts ut mot
kranvatten.

• Om man byter ut hälften av sin konsumtion av importerade äpplen mot
(svenska normalkonsumtionen är 4,5 kilo) minskas utsläppen med ett kilo.

• Genom att en fjärdedel av allt kött du äter byts ut mot ärter, bönor
och linser minskas utsläppen med 63 kilo.

• Byt till lågenergilampor. Nio sådana minskar utsläppen med 250 kilo
under deras livslängd. Med tre glödlampor färre tända spar du 11 kilo
koldioxid.

• Använd kastrullocken i matlagningen. Du spar 70 procent av
energiåtgången och minskar utsläppen med 37 kilo.

• En vattenkokare i stället för att koka upp en liter på spisen minskar
utsläppen med 17 kilo.

Check out: www.stockholm.se/vaxthuseffekten

måndag 7 maj 2007

Timberlake på globen.


På nyårsfirandet var vi hos lillens föräldrar och firade. Han hade satt ihop en fest med sin bror och det var redigt med folk. Lite studentmiddagkänsla fast alla var äldre.. utom hans bror då.. och hans kompisar.. hur som haver, låt oss återgå till historien. Jag hade moa (a.k.a Fibban) som bordsdam och mittemot satt den alltid lika frispråkiga Zievars. Av någon anledning övertalade jag och moa honom att hålla tal, alltid lika ansträngt när det är så många personer i rummet och ingen är egentligt full. Han skulle säga "im bringing sexy back", och han gjorde det. Det var en riktig hit och då skäms man bara att man själv inte vågar vara lite crazy ibland. Big up till crazyness.

På tisdag släpps 44st biljetter á 3.450:- vilket ger dig möjlighet att at en drink på scen med Timberlake. En del av scenografin skulle man kunna säga.. Han spelar den 19 juni och jag vet nog att bla Moa och Lillen ska dit.


The Goonies

1985 gick Goonies upp på biograferna världen över. Filmen som regisserades av Richard Donner (Superman I) skrevs av Steven Spielberg och blev en succé! The Goonies eller the Goon Docks är ett gäng ungdomar som hittar en skattkarta tillhörande en gammal pirat. Kartan visar en ingång till en tunnel i en nerstängd restaurant. Men i restaurangen håller den ökända skurkfamiljen Fratellis till.



The Goonies II

Gooni
es blev senare till två TV-spel, det första kunde endast återfinnas i arkadhallarna men 1987 släpptes Goonies II till Nintendo 8-bitars. I Nes versionen som utspelar sig efter filmen, får vi följa Mikey (en av The Goonies) när han försöker fria sina tillfångatagna vänner från familjen Fratellis ondskefulla grepp. Under spelets gång hittar man en rad hjälpmedel och vapen, såsom, slangbella, jojo, fjäderskor, rullskridskor, våtdräkt etc. Spelet är en labyrint med massor av olika världar fulla av monster och lönngångar. För dig som vill återuppleva eller helt enkelt missat The Goonies II så rekommenderar jag dig att besöka:
http://vnes.baikrich.com - Där kan du spela de flesta gamla Nes spelen direkt i din webbläsare!


De Utvalda

Jag såg en dokumentär om en svensk som startat en community på nätet för speciellt "utvalda" människor. Communityn var riktad främst till framgångsrika, kända och "viktiga" människor.
Jag tycker att just definitionen viktig är en sånt skevt begrepp om en människa. Hur hamnar man i kategorin viktig?

Självfallet måste man tillföra något annars är det svårt att få uppmärksamhet förhuvudtaget.
Men jag tror att de människor som anser sig vara viktiga i själva verket saknar självinsikt.

En person kan endast bli viktig om väldigt många andra anser att han/hon är en viktig del i något som har ett viktigt utspel, något som påvekar till det positiva.

Den här communityn byggde mest på att rika förnäma "viktiga" personer skulle connecta med varandra och snacka så mycket skit som möjligt, en vågmätartävling på exklusiv nivå.

Dokumentären var i stort sett menlös som Douglas Adams så snyggt uttryckte den totala sammanfattningen om vår planet jorden.

söndag 6 maj 2007

"They shape the world"

Time har sammanställt Top100 mest inflytelserika personerna på planeten. Bush är off listan. Sacha Cohen är in. Varje person är beskriven och förklarad av en annan känd person. Scorsese har förklarat Di caprios storhet och Timbaland Justin Timerlakes. -->> Bara klicka på bilden och köra igenom listan.
Bra om man har för mycket tid på händerna. Som jag. Nu.

fredag 4 maj 2007

Standing on the shoulders of giants


Tänk om alla skulle vara lika bra på allt. Då skulle vi inte ha något att bevisa längre.
Frågan är bara hur bra alla skulle vara. Sverige-Danmark 5-2, Danmark var bra men vi var bättre. Vi gjorde en massa små saker på en bitvis målad isyta med en korg på varje sida som slutligen resulterade i ett resultat vilket påpekade att vi var bäst, då.
Jimbo Wales grundade Wikipedia. Nästa mål är en sökmaskin - Search Wikia - som ska kunna utmana Google och Yahoo (DN). Darwins teori är att vi har tagit oss dit vi är idag genom att vinna över något sämre, survival of the fittest.
Egentligen myntade inte alls Darwin uttrycket utan Herbert Spencer, en ekonom skapade frasen när han gjorde paralleller mellan ekonomi och Charles Darwins evolutionsteori i
Principles of Biology (Wiki).
Han var nog inte sämre på något sätt men historien fick inte lika stor chock av hans levnadsverk kanske. Isaac Newton skall ha använt uttrycket "If I´ve seen further it´s because I have been standing on the shoulders of giants." Om jag var duktig, bra, idag så har många varit så himlans duktiga innan mig.
Det ironiska i kråksången är att visdomsorden var tagna ifrån 1100-tals poeten Bernard of Chartres fast då var metaforen om dvärgar på jättars axlar (Wiki). Ett citat som efter lite tid blev, well ... bättre.

torsdag 3 maj 2007

Andra länder är svåra






Jag bokade en tågbiljett i Norge men insåg snabbt att jag råkat boka fel tåg.
Jaha, hur gör jag nu då?
Norge, nej det är ju inte samma sak som Sverige.

Nu e jag fast.

Pengarna är redan dragna och tåget kommer förmodligen rulla oavsett jag sitter på det eller inte.
Varför inbillar jag mig att det ska vara så komplicerat?
Äsh det bara är så, ett annat land för tusan!
Det där får någon som kan prata norska fixa, och så bad jag en i Norge ordna det åt mig.

Så, nu känns det mycket bättre.

Tänk om jag hade varit lika handlingsförlamad här i Sverige, jag skäms.
Men ett annat land är alltid ett annat land och nu fanns hjälpen väldigt nära och det kändes ju så skönt att få den, jag ville ha den!

Eskimåer och onödigt vetande


Visste du att Eskimåerna har 70 ord för snö?

Till att börja med så finns det visserligen ett språk som heter just "grönländska" och som är officiellt språk på Grönland, men det utgörs av dialekter som jämkats ihop: "till grund för standardgrönländskan ligger de mest talade västgrönländska dialekterna", som NE skriver. Det ingår i den s.k. eskimåisk-aleutiska språkfamiljen, andra språk där är östgrönländska, yupik i Alaska och några till. Inget av dessa språk har massor av ord för "snö".

Här är en lista med snö-relaterade ord i språket yupik.

qanuk

snöflinga

kaneq

frost

kanevvluk

fin snö/fint regn

natquik

drivsnö

nevluk

"klibbig" snö

aniu

snö på marken

muruaneq

djup mjuk snö

qetrar

skare

nutaryuk

nysnö

qanisqineq

snö som flyter på vattnet

qengaruk

snödriva

utvak

snöblock

navcaq

snöformation som snart faller samman

pirta

snöstorm

pirtpag

hård snöstorm

Några variationer finns, ex.vis kan aniu även skrivas apun, flera av orden finns bara i dialekter av yupik, och här finns även några ord som bara är relaterade till begreppet (t.ex. snöstorm), men poängen är att hur man än räknar så blir det inte många fler ord än så här.

(En anledning till att denna myt överlevt är naturligtvis att grönländska behärskas av så få; de eskimåisk-aleutiska språken hade under 90-talet drygt 80 000 talare.)

Referens:
Steven A. Jacobson, Yupik Esikmo dictionary

Men jag lämnar eder inte bara med myten om eskimåer och deras ordförråd (om ni vill läsa mer tryck HÄR). Härmed kommer två frågor som om man är dutti dutti borde kunna luska ut:

Det finns tre engelska ord som börjar på "Dw" - Dwarf, Dwell och ? Det finns bara ett bär som bär (ahaha ordvits) sina frön på utsidan - ?

Sa-Ra



















Sa-Ra har släppt deras nya platta "The hollywood recordings". På skivan featar bland annat favoriten Talib Kweli. Kurupt, Pharao Monch och den sene J Dilla är andra tungviktare som hänger på funkvågen. Det är en funkig soulvåg i hiphopens tecken som rullar sig framåt och är nog en av de bättre lounge-skivorna jag hört på mycket mycket länge.

Walk this way.


Nu har jag äntligen funnit min sko. Adidas har kommit med några nya Stan Smith modeller. Jag måste ju ta skatemodellen då vi ska bli grymma på det där med rulla bräda i sommar.

onsdag 2 maj 2007

der untergang


Tomer Hanuka har gjort en riktigt skön serie med idéer om världens undergång. Mycket värt att kika in på.

F.ö. är det just Hanuka som gjort omslaget till fantastiska Aesop Rocks "Bazooka Truth".

Skrubbsår

Okej, nu är det slut på det roliga. Min födelsedag är över, igår kväll byggde jag klart mitt Bionicals lego, branfest(ival) 2007 är förbi och jag sitter åter vid mitt skrivbord på jobbet. Men så vaknade jag imorse och såg min nya skateboard! Shit va, najs! Jag, Towlie, Gno? Lillen och Sebbe ska träna kick-flips hela sommaren. Det kommer bli en hel del skrubbsår, men det blir soft.